2020. november 24.,
kedd, Emma napja

Haftar tábornok erői készek és elszántak a győzelemre

MTI

2020. január 14., kedd 06:47

A Halífa Haftar tábornok irányítása alatt álló líbiai fegyveres erők "készek és elszántak" a győzelemre - tudatta hivatalos közösségi oldalán kedd hajnalban a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló fegyveres szervezet.

A haderő további részleteket nem közölt, de egy másik, szintén hozzájuk köthető honlapon azt írták, hogy a tábornok nem fogja aláírni a tűzszüneti megállapodást, amelyet Moszkva és Ankara terjesztett elő hétfőn.

Haftar és az elismert kormány irányító Fájez esz-Szarrádzs hétfőn Moszkvában nem találkozott egymással, de közvetett tárgyalásokat folytattak a harcok beszüntetéséről. Orosz források szerint Szarrádzs semmilyen körülmények között nem hajlandó közvetlen tárgyalásokra a kormány ellen törő tábornokkal. Szarrádzs és a vele szemben álló "ellenkormány" képviselője alá is írta a tűzszüneti megállapodást, de Haftar időt kért, hogy értékelhesse a javaslatot. Az erőihez közel álló források szerint már el is hagyta Moszkvát.

Haftar nem írta alá a líbiai tűzszüneti megállapodást, elhagyta Moszkvát

A tűzszüneti egyezmény aláírásának kudarcát elismerte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki időközben Srí Lankára utazott. Az orosz tárcavezető újságíróknak nyilatkozva Colombóban kedden kijelentette, hogy a líbiai rendezésről folytatott moszkvai tárgyalásokon nem sikerült végleges eredményre jutni, de az erőfeszítések folytatódnak.

Közölte, hogy Oroszország össze kívánja fogni az európai és az arab országok, valamint Törökország erőfeszítéseit annak érdekében, hogy "mindenki azonos irányban cselekedjen, és hogy az az összes líbiai felet a megegyezésre ösztönözze", ne pedig az erőszakra.

Hétfőn a szíriai konfliktusban szemben álló felek orosz és török közvetítéssel, közvetve egyezkedtek egymással. A Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambulból intézett szerdai felszólítása nyomán vasárnap életbe lépett tűzszünetet részletező dokumentumot Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke és Hálid al-Misri, a legfelső államtanács elnöke aláírta, Haftar és az ország keleti felén található Tobrukban székelő képviselőház elnöke, Akila Száleh viszont kedd reggelig időt kért a részletek tanulmányozására.

Haftar az aláírás elutasítását indokolva a szaúdi al-Arabíja hírtelevízió szerint kijelentette, hogy a tűzszüneti megállapodás tervezete figyelmen kívül hagyta az LNA követeléseit. A Sky News Arabíja tévécsatorna korábban azt jelentette, hogy a tábornagy a moszkvai tárgyalásokon ragaszkodott csapatai Tripoliba való bevonulásához és egy olyan új nemzeti egységkormány megalakításához, amelynek a tobruki parlament is bizalmat szavazott volna. A tábornagy a televízió tudomása szerint emellett elvetette Törökország részvételét a tűzszünet nemzetközi ellenőrzésében, és követelte "a Szíriából és Törökországból átdobott" zsoldosok feltétel nélküli kivonását.

A szemben álló líbiai felek egész napos moszkvai egyezkedésében az orosz és a török diplomáciai tárca vezetője, Szergej Lavrov és Mevlüt Cavusoglu, illetve a két védelmi miniszter, Szergej Sojgu és Hulusi Akar közvetített.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, majd az ország területén kettős hatalom alakult ki. Az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait az egységkormány által uralt főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kívánja tisztítani az országot a szerinte a kormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok kilátásba helyezte, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

MTI