2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Külföld

Erdogan és Conte reményét fejezte ki, hogy a felek tűzszünetet kötnek Moszkvában

Reményét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török államfő és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfőn Ankarában, hogy a líbiai polgárháború szemben álló felei tűzszünetet kötnek párhuzamosan zajló moszkvai találkozójukon.

  • Erdogan és Conte reményét fejezte ki, hogy a felek tűzszünetet kötnek Moszkvában

 Erdogan a Contéval tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta: értesülése szerint az oroszországi tárgyalások "pozitív irányba tartanak".

A török elnök jelezte: ő, Conte és Vlagyimir Putyin orosz államfő is eltökélt abban, hogy részt vegyen a líbiai polgárháború befejezését elősegíteni hivatott berlini folyamat január 19-én vasárnapra tervezett találkozóján.

Erdogan közölte: a moszkvai eredménnyel mennek Berlinbe, ahol "stabil alapokra fektetik ezt a dolgot". "Berlinben azért jövünk össze, hogy vezetőkként még inkább megszilárdítsuk a tűzszünet időszakát" - fogalmazott, reményét fejezve ki, hogy ott teszik fel "az i-re a pontot", és hozzájárulnak az általános líbiai békéhez.

Az olasz kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a Líbiában vasárnap nulla órakor életbe lépett fegyvernyugvás csak átmeneti intézkedés lehet, ha a nemzetközi közösség nem talál közös megoldást az érintettek számára. Tartós eredményt kell elérni - szögezte le Conte. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a tűzszünet "kinyitja a lehetőség ablakát", és elkezdődik a békés korszak.

Conte úgy vélte: a berlini folyamattal Líbiában a feszültség helyét a politikai rendezés veszi át. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy Olaszországnak az a célja, hogy osztatlan, független és szuverén Líbia jöjjön létre. Ha a líbiaiak jólétet akarnak, és készek nyitni a demokrácia felé, Olaszországban értékes szövetségesre találnak, mert Róma a politikai rendezést támogatja - nyomatékosította az olasz miniszterelnök.

Mindeközben az orosz fővárosban Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke, Halífa Haftar tábornok, a Szarrádzs ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka, valamint más líbiai felek folytatnak megbeszélést Oroszország és Törökország külügyminisztereinek, illetve védelmi minisztereinek részvételével.

Erdogan és Putyin szerdai isztambuli találkozója után szólította fel a líbiai feleket egy fenntartható tűzszünetre január 12-től, amit Haftar erői először - csütörtökön - még elutasítottak.

Conte Haftart csütörtökön, Szarrádzsot pedig szombaton fogadta Rómában. A líbiai egységkormány vezetője vasárnap már Erdogannal tárgyalt Isztambulban.

Haftar és az általa vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) szombat este egyezett bele a tűzszünetbe. Néhány órával később a nemzetközileg elismert tripoli kormány is bejelentette, hogy elfogadja a harcok beszüntetését. Az LNA szóvivője mindazonáltal hangsúlyozta, hogy ha ellenfeleik később megsértik a fegyvernyugvást, "a megtorlás súlyos lesz". Szarrádzs közleményében ugyancsak leszögezte: "legitim joga" válaszolni a másik táborból érkező esetleges csapásra.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni. A Haftar vezette LNA a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, amelynek Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Oroszország is az oldalán áll.

Ezzel ellentétben Törökország - és alapvetően Olaszország is - Szarrádzsot pártolja a líbiai konfliktusban. Erdogan múlt vasárnap jelentette be, hogy Ankara és Tripoli novemberi megállapodása alapján megkezdődött a török katonák fokozatos Líbiába telepítése az egységkormány támogatása érdekében. Hangsúlyozta: a török katonáknak koordinációs feladataik lesznek a helyi műveleti központban, harci cselekményekben nem vesznek részt.

Conte Erdogan meghívására látogatott hétfőn Ankarába, de kedden Egyiptomban is egyeztet a líbiai rendezésről.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!