2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Gyújtogatással akarják elérni a migránsok, hogy elszállítsák őket

Hír TV

2020. szeptember 16., szerda 09:26

Újabb menekülttáborban gyújtogattak Görögországban. Számosz szigetén a létesítmény közelében csaptak fel a lángok, de a táborban nem keletkeztek károk. Egy héten belül ez a második migránsközpont ahol gyújtogatás történt. Leszboszon több afgán menekültet vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan égették porig a móriai tábort. A görög politikusok arra figyelmezettek, hogy a bevándorlóknak azaz új taktikájuk, hogy felgyújtják a tábort majd azt követelik, hogy szállítsák el őket más uniós országba.

Napra pontosan egy héttel a leszboszi migránstáborban pusztító tűzvész után, újabb menekülttábor közelében csaptak fel a lángok ezúttal Számosz szigetén.

A tüzet sikerült megfékezni, a tábor már nincs veszélyben. A 650 fő befogadására képes létesítményben 4600 illegális bevándorló zsúfolódott össze. Helyi sajtóbeszámolók szerint a rendőrség több férfit is előállított gyújtogatás gyanújával.

A múlt heti móriai menekülttáborban történt tűzvész óta görög politikusok arra figyelmezettetek, hogy a szigeteken veszteglő illegális bevándorlók máshol is gyújtogathatnak, azért, hogy így érjék el átszállításukat a szárazföldre.

Leszboszon eközben őrizetbe vettek 5 embert, akik felelősek lehetnek a móriai menekülttáborban történt gyújtogatásért. Mindannyian afgán állampolgárok, közülük 2-en kiskorúak. Korábban elutasították a menedékkérelmüket, vélhetően emiatt gyújtották fel a tábort.

A tűzvész óta kaotikus a helyzet a szigeten, ahova az Európai Tanács elnöke is ellátogatott.

Miután Görögország egyik legnagyobb menekülttábora lángok martalékává vált, nagyjából 12 ezer migráns lett hajléktalan. A hatóságok a leégett menekülttábortól négy kilométerre, egy volt katonai lőtéren ideiglenes sátortábort épített a migránsok számára. Az illegális bevándorlók többsége, azonban nem hajlandó beköltözni. A menekültek azt követelik, hogy szállítsák el őket nyugat európai országokba. A görög migráció- és menekültügyi miniszter azt mondta, hogy a hatóságok akár erőszakkal is készek átvinni a migránsokat az új táborba.

A lakosok azt mondják nem bírják már elviselni a rájuk nehezedő migrációs nyomást.

A tervek szerint kilenc uniós tagállam, valamint Svájc összefogásával áttelepítik a szigetről a felnőtt kísérő nélküli, kiskorú menedékkérőket.

Németország emellett további 1500 migránst is befogadna Leszboszról.

Több európai ország azonban jelezte, hogy nem kíván átvenni menekülteket a szigetről. Az osztrák kancellár azt mondta: veszélyes üzenet lenne, ha a táborok felgyújtása megkönnyítené az Európába jutást.

Hír TV