2021. május 18.,
kedd, Erik, Alexandra napja

Gyorsult a fertőzés üteme Ukrajnában

Hír TV

2021. április 16., péntek 09:09

Alig látni embereket az ukrán fővárosban, Kijev utcái gyakorlatilag kiürültek. Vitalij Klicsko polgármester legutóbb múlt hét végén jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseket továbbra is fenntartják. Észak-keleti szomszédunknál tovább gyorsult a fertőzés terjedése. Tizenhat ezer feletti, az előző napinál 2 ezerrel több új beteget, és ismét 400 fölötti elhunytat jegyeztek fel.

A Közegészségügyi Központ főigazgatója szerint ugyanakkor Ukrajna már túljutott a pandémia csúcspontján. A nyugati régiókban már csökken a megbetegedések száma, és a járvány a keleti megyékre tolódik át.

Romániában 2 hete folyamatosan csökken az újonnan azonosított fertőzések száma, a Covid-kórházak intenzív osztályai azonban továbbra is telítettek, és a járvánnyal összefüggő elhalálozások száma is emelkedő tendenciát mutat.

Szerbiában gőzerővel immunizálják a lakosságot. Az ország átoltottság tekintetében Európa élmezőnyéhez tartozik. A vakcinakampány pedig tovább fog gyorsulni, miután déli szomszédunk is gyártani fogja az orosz oltóanyagot.

Szlovéniában is lassú csökkenésnek indult a fertőzések száma, ezért Ljubljana tovább enyhít a korlátozásokon. A 12-ből nyolc régióban hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei és teraszai. Lazítanak a határátlépés feltételein is.

Szlovákiában is javultak a mutatók. A miniszterelnök arról számolt be, hogy már május elején elkezdhetnék az oltást a Szputnyik V vakcinával, amennyiben a magyarországi laboratóriumi vizsgálatok megfelelőnek találják a készítményt erre a célra.

 

Hír TV