2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Górcső alatt a szlovák állampolgársági törvény

Magyar Nemzet

2019. július 19., péntek 07:11

Még 2012-ben nyújtott be petíciót az Európai Parlamenthez (EP) Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a Szlovákiában 2010-ben életbe lépett kettős állampolgárságot tiltó törvénynek a magyar állampolgárokra vonatkozó jogsérelmeire hivatkozva, és noha sokáig úgy tűnt, az EP – uniós jogszabályokra hivatkozva – nem kíván beleavatkozni Szlovákia belügyeibe, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke tegnap mégis pozitív fejleményekről számolhatott be. Az uniós testület petíciós bizottsága ugyanis arról értesítette Lomnici Zoltánt, hogy a több éve húzódó jogi procedúrában feltárt eredményeknek köszönhetően ismét felveszik a kapcsolatot a szlovák hatóságokkal, hogy felkérjék őket – egy hasonló kérdéseket felvető holland állampolgársági törvényről szóló ítélet nyomán –, hogy határozzák meg, miként kívánják kiigazítani nemzeti jogszabályaikat.

Lomnici Zoltán az uniós testületben benyújtott petíciójában többek között arra is rámutatott, hogy bár a Szlovák Köztársaság alkotmánya 5. cikkének (2) bekezdése kimondja, hogy akarata ellenére tilos bárkit megfosztani szlovák állampolgárságától, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2010-ben elfogadott egy olyan törvényt, amelynek értelmében automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki másik állampolgárságot vesz fel. Ennek következtében közel kétezer személyt fosztottak meg állampolgárságától.

Az Európai Unióban hatályban lévő jogszabály szerint egyébként egy adott állampolgárság megszerzésének feltételeit az egyes tagállamok nemzeti joga szabályozza, az uniós jog tiszteletben tartása mellett. Az Európai Bizottság csak akkor rendelkezik hatáskörrel arra, hogy beavatkozzon az ilyen ügyekbe, ha egy tagállam hatásköreinek gyakorlásakor megsérti az uniós jogot. Lomnici Zoltán azonban úgy véli, hogy a Szlovák Köztársaság nemcsak az alapvető emberi jogokat sértette meg, hanem az európai integráció alapelveit sem tartotta tiszteletben.

A fejlemény annak tükrében új lendületet adhat a magyar–szlovák kapcsolatokat lassan egy évtizede megmérgező ügynek, hogy Zuzana Caputova szlovák államfő épp a minap azt nyilatkozta, nem lát problémát abban, ha valakinek kettős állampolgársága van. „Ha ilyen javaslat a parlament elé kerülne a 2010-es állampolgársági törvénymódosítás eltörléséről, én azt nem vétóznám meg” – fogalmazott Caputova a Gombaszögi Nyári Tábor vendégeként.

Magyar Nemzet