2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Giorgia Meloni: Az EU-nak védenie kell a külső határait

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia - hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videoüzenetében.

  • Giorgia Meloni: Az EU-nak védenie kell a külső határait

Meloni a kétnapos konferenciát záró, Álmaink Európája című panelbeszélgetésben szerepelt felszólalóként, és online jelentkezett be oda Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke is, valamint beszédet mondott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Meg kell találni a közös megoldást az EU-ba történő bevándorlásra - hangsúlyozta Meloni. Az uniónak védenie kell külső határait, "nem kényszerítheti lakosait az illegális bevándorlók tömegeinek befogadására" - tette hozzá. Kijelentette: "szolidaritásunkat csak azoknak kell megadnunk, akik valóban fenyegetés és üldöztetés elől menekülnek".

A demográfiai problémákkal kapcsolatban Meloni kiemelte a család védelmének fontosságát.

Az ukrajnai háborúról beszélve az EU- és a NATO-tagállamok "közös érdekének és kötelességének" nevezte Ukrajna további katonai és pénzügyi támogatását az e szervezetekben vállalt kötelességek teljesítéseként.

A háború gazdasági következményeit említve a szállítási láncok lerövidítését, a vállalkozások "túlzott szabályozásának és megadóztatásának" lazítását szorgalmazta.

Arra szólította fel a konferencia résztvevőit, hogy védjék meg a közösen vallott értékeket. "Ne féljetek a józan ész hangján beszélni, védeni országaink szabadságát és jólétét" - hangoztatta. Meggyőződését fejezte ki, hogy "Európa jövője konzervatív lesz".

Abascal úgy látta: a mai EU "radikálisan eltér attól, amelyet alapító atyái elképzeltek", mára "eltorzították a partnerség szellemét, elárulták a szubszidiaritás és a szabadság alapelveit". Hozzátette. "a brüsszeli elit bürokratikus képződménnyé alakította át" az EU-t, amelynek "legfőbb eszköze most a nyomásgyakorlás és a zaklatás".

A VOX elnöke bírálta az EU migrációs politikáját, mert szerinte tönkreteszi a városok biztonságát, a nemzetek jólétét. Kifogásolta "a kormányok szuverén döntéseit érő támadásokat" az EU részéről, és Brüsszel "családellenes politikáját" is.

Morawiecki a közel félórás beszédében kiemelte: az európaiak sorsát a következő évtizedekben az fogja meghatározni, "hogy a szabadság és a szolidaritás elvén összetartó, republikánus közösségként" felfogott Európát akarnak-e, vagy "központosított, bürokratikus intézményrendszerként" értelmezik az EU-t.

Meghatározó lesz az is, hogy Európa "nagy, fontos globális, transzatlanti szereplő" akar-e lenni, vagy ellenkezőleg, "e világ nagyjainak", különösen "a nagy, veszélyes (...) barbár szomszédjának, Oroszországnak" kiszolgáltatott térséggé válik - magyarázta.

Morawiecki szerint Európa erejét "az egymással együttműködő erős, szuverén államok adják".

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarországnak ismét igaza lett

Magyarországnak ismét igaza lett

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!