2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Frans Timmermansék nyerhettek Hollandiában

Magyar Nemzet

2019. május 24., péntek 09:16

Hollandiában és Nagy-Britanniában rajtolt csütörtökön az európai parlamenti (EP) választás. A hollandoknál már este közölték az első becsléseket, amelyből kiderült: nagy meglepetésre a Frans Timmermans-féle, baloldali Munkáspárt futhatott be az első helyen.

A Frans Timmermans-hatással van dolgunk – így magyarázta a NOS közszolgáltató az európai választások potenciális eredményét Hollandiában, miszerint a szocialista csúcsjelölt pártja, a baloldali Munkáspárt (PvdA) futhatott be az első helyen. A Benelux-államban csütörtökön tartották a kulcsfontosságú voksolást, az első becsléseket pedig már az urnák lezárását követően nyilvánosságra hozták. Timmermansék a voksok 18 százalékával öt képviselői helyet szerezhetnek a leendő Európai Parlamentben, ami kettővel több, mint az eddigi mandátumaik száma.

A NOS szerint a második helyen Mark Rutte miniszterelnök pártja, a liberális-jobközép Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) végzett a szavazatok tizenöt százalékával, őket a holland kereszténydemokraták követik tizenegy százalékkal.

A választások nagy esélyeseként beharangozott, euroszkeptikus és nacionalista Fórum a Demokráciáért (FvD) tizenegy százalékos támogatottsággal a negyedik helyre szorulhatott. A Thierry Baudet vezette párt teljesítményére ugyanakkor nem lehet panasz: első alkalommal mérettették meg magukat az európai pordonon, és feltehetőleg három képviselőt delegálnak majd az EP-be.

A szintén bevándorlásellenes, Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt – minden bizonnyal az FvD színre lépése miatt – viszont nagy számú szavazatot veszett és mindössze négy százalékos támogatottságot tudott felmutatni.

Frans Timmermans és a baloldal választási teljesítménye annak fényében lehet meglepő, hogy a PvDA a 2017-es hollandia választás alkalmával történelmi vereséget szenvedett és a hágai kormánykoalícióból is kikerült.

A holland sajtó szerint egyszerű a magyarázat a sikerre: Timmermans szocialista csúcsjelöltként az egész kampányidőszakban reflektorfényben volt, így könnyedén megszerezte a liberális pártoknak szánt, EU-barát szavazatokat is. Azokról a biztosan nem jobboldali szavazókról van szó, akiket nem érdekelt Rutte és Baudet politikai küzdelme írta a NOS, utalva arra, hogy a jobboldali szavazatok valószínűleg megoszlottak a holland pártok között.

Hollandiában a végleges választási eredményeket vasárnap este hozzák nyilvánosságra.

Exit poll

A közvélemény-kutató irodák készítik ezeket a felméréseket közvetlenül azután, hogy a választó kilépett a szavazóhelyiségből. Majd miután befejeződött a választás közzé teszik az első eredményeiket, előrejelzik a választás kimenetelét.

Magyar Nemzet