2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Fontmilliárdokat menekítenek ki Skóciából

Menekül a tőke Skóciából, amióta látványosan előretörtek a függetlenségpárti erők – írja a Financial Times. A lap szerint fontmilliárdokat vonnak ki a skót gazdaságból az alapkezelők, a nyugdíjalapok és más pénzügyi szolgáltatók. A pénzüket főként Angliába áthelyező intézményi befektetők egyre jobban tartanak a Skócia elszakadását pártolók esetleges győzelmének pénzügyi következményeitől. A függetlenségi népszavazást jövő csütörtökön tartják.

Baljós előjel Londonnak: elsőre leesett a rúdról az a skót zászló, amelyet a brit miniszterelnöki hivatal épületén húztak fel a kabinet Skóciát maradásra biztató kampányának részeként. Angliában a kormány és az ellenzék együtt küzd a terület Nagy-Britannián belül tartásáért, a nagy pártok vezetői pedig északra utaznak, hogy a helyszínen próbálják meggyőzni a választókat a jövő csütörtöki népszavazás előtt.

– Nagyon fontos nekem ez az ügy, szenvedélyesen törődöm a mi Egyesült Királyságunkkal, és mindent meg akarok tenni, hogy megismertessem az érveinket az emberekkel. Biztosítanunk kell, hogy a skótok mindkettőt megkaphassák: több jogkört a maguk kormányzására, de azt is, hogy az Egyesült Királyság részei – mondta David Cameron brit miniszterelnök.

Az elszakadáspárti skót miniszterelnök szerint angol kollégái későn kaptak észbe. Alex Salmond pánikszerű ígérgetésnek nevezte London ajánlatát, miszerint a skót parlament nagyobb önállóságot élvez majd a pénzügyek, a szociális kiadások és az adóztatás terén, ha Skócia a szigetország része marad. „A nem-kampány a teljes szétesés állapotában van, teljes pánikban. Kétlem, hogy valaha is láttam bármilyen politikai kampányt bármilyen választáson, ami ilyen látványosan esett szét” – fogalmazott az igen-kampány vezetője.

A legutóbbi, vasárnapi adatok szerint többségbe kerültek a függetlenségpárti erők. A hírre az intézményi befektetők elkezdték látványosan kivonni a pénzüket Skóciából, a Financial Times szerint fontmilliárdokat vonnak ki a gazdaságból, a referendum várható pénzügyi következményei miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!