2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Folytatódnak a rasszizmus elleni tüntetések világszerte

Kíméletlenül lép fel a rasszizmus ellen Franciaország, de nem dönt le szobrokat - jelentette be a francia elnök. Emmanuel Macron a rendőri erőszak és rasszizmus elleni tüntetésekre reagált, amik Franciaországban, de a világ számos országában is erőszakba torkolltak. A tiltakozók egyes történelmi személyek örökségének felülvizsgálatát és szobraik ledöntését követelik.

  • Folytatódnak a rasszizmus elleni tüntetések világszerte

A LMBTQ közösség fekete tagjai szervezték a hétvégi demonstrációt Los Angelesben. Amerika-szerte számos nagyvárosban ismét tízezrek tüntettek a rasszizmus és a rendőri túlkapások ellen. San Fransisco hídján két órára leállt a forgalom, amikor több autó megállt és eltorlaszolta az utat.

A megmozdulásokat annak az afroamerikai férfinak a halála váltotta ki, aki május végén egy brutális rendőrsi fellépés következtében vesztette életét. A tüntetés-hullám a világ számos országára átterjedt.

Londonban az elmúlt két hétvégén egyaránt erőszakossá váltak a rasszizmus elleni tüntetések, több rendőr megsebesült.

Először is nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, amikor több ezer ember békésen tüntet a „fekete életek is számítanak” címszó alatt. Mint az ország vezetője, nem hagyhatom figyelmen kívül a tiltakozók érzéseit, meg kell vizsgálni a diszkriminációt az oktatási rendszerben, egészségügyben, igazságszolgáltatásban. Nagy erőket fogunk megmozdítani, kormányközi bizottságot állítunk meg a fekete és kisebbségi csoportok helyzetének kivizsgálására

– jelentette be a brit miniszterelnök.

Hozzátette azonban, hogy a narratívát meg kell változtatni, be kell fejezni a feketék áldozatszerepének hangsúlyozását, és reális képet kell vázolni a helyzetről. Johnson egyúttal figyelmeztetett: a rendőrség elleni támadásokat és az emlékművek megrongálását súlyosan büntetik majd.

Kíméletlenül lépnek fel a franciák a rasszizmussal szemben

Franciaország kíméletlenül lép fel a rasszizmussal szemben, de nem dönt le szobrokat – ezt már a francia államfő jelentette ki.

Az országban az elmúlt tíz napban egyre nagyobb méreteket öltött a tüntetéshullám. A hétvégén Párizs mellett Marseill-ben, Lyonban, Nantes-ban, Bordeauxban és Strasbourgban is ezrek tüntettek.

Polgártársaim, ma este nagyon világosan fogalmazok, amikor azt mondom: Köztársaságunk nem fogja kitörölni a történelmi személyiségeink nevét, nem fogja elfelejteni a régmúltat, nem fog eltávolítani semmilyen emlékművet. Ehelyett közösen kell megvizsgálnunk történelmünket

– a francia elnök hozzátette, joguralom nélkül nincs biztonság és nincs szabadság sem, ezt pedig egyedül a rendőrség tudja biztosítani, ezért támadás helyett támogatni kell őket.

Új-Zélandot is elérte a tüntetéshullám

Rasszizmusellenes tüntetők az utóbbi hetekben világszerte azt követelik, hogy vizsgálják felül néhány egykori európai gyarmattartó örökségét és a rabszolgatartók szobrainak ledöntését is szorgalmazzák. Angliában például Cecil Rhodes, az egykori dél-afrikai brit gyarmat miniszterelnökének, az Egyesült Államokban Kolumbusz Kristófnak, Belgiumban pedig II. Lipót királynak a szobrát érték támadások. A kifogásolt emlékművek a tüntetők szerint kulturális vagy faji elnyomást jelképeznek.

Az ausztráliai Sydneyben a hétvégén festékszóróval fújták le James Cook egykori brit felfedező több szobrát is. Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke közölte, a kormány szigorúbb műemlékvédelmi törvényeket helyez kilátásba.

A tüntetéshullám Új-Zélandot is elérte. A nagyvárosokban ezrek vonultak az utcákra a hétvégén a „feketék élete is számít” – mozgalom részeként. Sokan a rendőrségnek nyújtott pénzügyi források megvonását követelték. Ilyen mértékű megmozdulásra évek óta nem volt a szigetországban.

 

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!