2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Rózsa Miklós a filmzenekirály

Következik:

Híradó 12:05

Külföld

Folyamatosan emelkedik az indonéziai katasztrófa áldozatainak száma

Másodszorra is kitört a vulkán Indonéziában, miután az első kitörés miatt szombaton szökőár pusztított a szigetvilág nyugati részén. A természeti katasztrófa áldozatainak száma folyamatosan emelkedik: jelenleg 281 halottról és 1016 sérültről tudnak a hatóságok.

  • Folyamatosan emelkedik az indonéziai katasztrófa áldozatainak száma

Ahogy általában szokott, a szombat esti cunami is váratlanul csapott le a partmenti településekre. A Krakatau vulkán kitörését követően a tenger alatti földmozgás szökőárat indított el, amelynek erősségét tovább növelhette a telihold miatt megemelkedett tengerszint, így a Szumátra és a Jáva szigetek közötti részt, a Szunda-szoros településeit nagyon gyorsan elöntötte az ár.

Több száz ház azonnal összedőlt a víz erejétől, a halottak, sérültek és az eltűntek száma folyamatosan növekszik. A környékbeli településeken sok belföldi turista tartózkodott a tragédia estéjén.

„Szeretném kifejezni együttérzésemet az áldozatok hozzátartozóinak. Minden tartományban gondolunk rájuk. És kérjük, hogy a szeretteikre várakozók legyen a lehető legtürelmesebbek” – nyilatkozta Joko Widodo indonéz elnök.

A hatóságok azt kérték a lakosságtól, hogy kerüljék a tengerparti részeket, mert újabb cunami kialakulásától tartanak. A mentést nehezíti, hogy egyes területek megközelíthetetlenné váltak az utak megrongálódása miatt. A leszakadó vezetékek, átjátszóközpontok miatt akadozik a kapcsolatteremtés a túlélőkkel.

„Folytatjuk a mentési munkálatokat, amíg valós esély van a túlélők találására. Minden katasztrófavédelmi szervvel felvettük a kapcsolatot” – közölte az egyik helyi tisztségviselő.

Indonézia szigetei tektonikus lemezek találkozásánál fekszenek, emiatt a szigetország sok területén aktív vulkánok működnek, gyakoriak a földrengések. Ősszel 2000 halottja volt a Celebesz szigetén történt földrengésnek, majd az azt követő szökőárnak. A 2004-es nagy cunamiban pedig 230 ezren vesztették életüket, többségükben szintén indonéz területeken.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Alapjogokért Központ: A magyar közvélemény békepárti

Alapjogokért Központ: A magyar közvélemény békepárti

A választókorú magyarok túlnyomó többsége, 83 százaléka elutasítja azt, hogy európai katonákat küldjenek egyes nyugati és magyarországi ellenzéki politikusok Ukrajnába – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!