2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Feszültség a román parlamentben

Politikai zűrzavar és személyi feszültségek jellemzik a román parlamentet. Minden esély megvan arra, hogy megbukjon a román kormány – véli Korodi Attila parlamenti képviselő. Hétfőn terjesztik a parlament elé az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is megszavaz. Illyés Gergő politikai elemző szerint már régen be lehetett volna nyújtani a bizalmatlansági indítványt; ő nem zárja ki azt sem, hogy nem sikerül leváltani a jelenleg kormányzó szociáldemokratákat, akik belengették a 2005-ös, kulturális autonómiát tartalmazó törvényt is. A romániai magyar képviseletnek egyelőre egyik féllel sem sikerült valós kommunikációt kialakítania.

  • Feszültség a román parlamentben

Ekkora esély még sosem volt a szociáldemokraták megbuktatására, mint jelenleg – jelentette ki Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselője. Elismeri azonban, hogy a bizalmatlansági indítvány megszavazása négy-öt képviselő, illetve szenátor szavazatán múlhat.

Bár hiányzik a koherens együttműködés az ellenzéki pártok között, a Dancila-kormány megérett a távozásra, véli Korodi Attila.

A jelenleg kormányzó szociáldemokratákkal már nem, a lehetséges nemzeti liberálisokkal még nem alakult ki semmiféle politikai kommunikáció a romániai magyar képviselet részéről – mondja Illyés Gergely. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa úgy véli, a magyarok szempontjából mindegy, hogy megbukik-e a jelenlegi román kormány, vagy sem. Szerinte az ellenzék időhúzásra játszik.

Nem a magyarok érdekeit szolgálja az a 2005-ös kisebbségi törvény sem, amelyet újra előhúzott a román kormány. A többi 17 - nem magyar – romániai kisebbségnek kedvező lehet a kulturális autonómiát is tartalmazó jogszabály, ám a magyaroknak inkább veszélyt jelenthet – teszi hozzá a politikai elemző. Semmilyen garancia nincs ugyanis arra nézve, hogy milyen formában fogadják el, amennyiben sor kerül rá.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!