2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

Feszültség a román parlamentben

Hír TV

2019. szeptember 29., vasárnap 12:28

Politikai zűrzavar és személyi feszültségek jellemzik a román parlamentet. Minden esély megvan arra, hogy megbukjon a román kormány – véli Korodi Attila parlamenti képviselő. Hétfőn terjesztik a parlament elé az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is megszavaz. Illyés Gergő politikai elemző szerint már régen be lehetett volna nyújtani a bizalmatlansági indítványt; ő nem zárja ki azt sem, hogy nem sikerül leváltani a jelenleg kormányzó szociáldemokratákat, akik belengették a 2005-ös, kulturális autonómiát tartalmazó törvényt is. A romániai magyar képviseletnek egyelőre egyik féllel sem sikerült valós kommunikációt kialakítania.

Ekkora esély még sosem volt a szociáldemokraták megbuktatására, mint jelenleg – jelentette ki Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselője. Elismeri azonban, hogy a bizalmatlansági indítvány megszavazása négy-öt képviselő, illetve szenátor szavazatán múlhat.

Bár hiányzik a koherens együttműködés az ellenzéki pártok között, a Dancila-kormány megérett a távozásra, véli Korodi Attila.

A jelenleg kormányzó szociáldemokratákkal már nem, a lehetséges nemzeti liberálisokkal még nem alakult ki semmiféle politikai kommunikáció a romániai magyar képviselet részéről – mondja Illyés Gergely. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa úgy véli, a magyarok szempontjából mindegy, hogy megbukik-e a jelenlegi román kormány, vagy sem. Szerinte az ellenzék időhúzásra játszik.

Nem a magyarok érdekeit szolgálja az a 2005-ös kisebbségi törvény sem, amelyet újra előhúzott a román kormány. A többi 17 - nem magyar – romániai kisebbségnek kedvező lehet a kulturális autonómiát is tartalmazó jogszabály, ám a magyaroknak inkább veszélyt jelenthet – teszi hozzá a politikai elemző. Semmilyen garancia nincs ugyanis arra nézve, hogy milyen formában fogadják el, amennyiben sor kerül rá.

Hír TV