2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Feszült hangulatú G7-es csúcstalálkozó Biarritzban

2019. augusztus 24., szombat 21:45

Különösen feszült hangulatban kezdődött el a G7-es csúcs Franciaországban. A találkozó előtt amerikai és francia politikusok sértegették egymást és büntetővámok bevezetésével fenyegetőztek. A gazdaság mellett a környezetvédelem is szembeállítja a feleket. Donald Trump ráadásul az oroszokat is visszahívná a tagok közé, ami nem nyerte el az összes partner tetszését.

Üzengetések és sértegetések előzték meg a világ hét legfejlettebb gazdaságát tömörítő G7-es csoport vezetőinek tanácskozását, a dél-franciaországi Biarritzban. Donald Trump megfenyegette Franciaországot, hogy ha valóban megadóztatják az Európában pénzt kereső, de otthon, az Egyesült Államokban adózó internetes óriáscégeket, akkor ő majd a francia borokat sarcolja meg, de olyan mértékben, amilyet még sose láttak. Didier Guillaume, francia mezőgazdasági miniszter ezt követően kreténnek nevezte Trump fenyegetését.
Az amerikai és francia elnök a találkozó elején próbálta enyhíteni a feszültséget; egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy mire jutottak egymással.

Eddig minden jól alakult, az időjárás tökéletes, a vendéglátás fantasztikus. Sok mindent elérünk majd a hétvégén, alig várom, hogy elkezdjük a tárgyalásokat.

- közölte Trump udvariasan, kerülve a megosztó témákat.

Politikai területen is akad olyan téma, ami megosztja a tagokat. Donald Trump ugyanis ismét visszahívná az oroszokat az elit klubba. Oroszoroszágot 2013-ban, az Ukrajnához tartozó Krím félsziget elfoglalása miatt tettek ki az akkor még G8-as csoportból. A felvetést azonban több partner is ellenzi.

Környezetvédelmi téren is tapintható a feszültség Amerika és partnerei között. Emmanuel Macron a Föld biodiverzitásának védelme érdekében egy nemzetközi szerződést akar elfogadtatni vendégeivel, de azt ő is elismeri, nem tudni, hogy Trump hajlandó lesz e erre.

A csúccsal egy időben folyamatosan tüntetnek a globalizációellenes, környezetvédelmi csoportok tüntetnek folyamatosan.

Mi nem üzenünk semmit a G7-es csoport vezetőinek, mert őket mi törvénytelennek tartjuk. Mi inkább az embereknek üzenjük azt, hogy tudunk alternatívát találni az ultraliberális politikára. Trump Macron, Trudeau, Merkel egyre megy, csak a gazdagokat és a multikat szolgálják.

- közölte az Hendeye településen tartott felvonulás egyik szervezője.

A tüntetésekhez várhatóan a francia sárga mellényesek is csatlakoznak majd. A tiltakozásokat csak a környező településeken tarthatják, Biarritz városát ugyanis teljesen lezárták. A térségbe 13 ezer rendőrt és katonát vezényeltek a hatóságok.

HírTV