2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Ferenc pápa megkezdte kétnapos látogatását Marseille-ben

Megkezdte Ferenc pápa pénteken kétnapos látogatását a dél-franciaországi Marseille-ben, ahol részt rész a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi fesztiváljának, a szeptember 18. és 24. között megrendezett Mediterrán találkozók (Rencontres Méditerranéennes) záró programján.

  • Ferenc pápa megkezdte kétnapos látogatását Marseille-ben

A katolikus egyházfőt a marignane-i repülőtéren Élisabeth Borne francia miniszterelnök fogadta.

Franciaország második legnagyobb városát mindenfele a Vatikán sárga és fehér színei díszítik, mindenekelőtt a híres sétányt, a Pradót, ahova szombat 100 ezer embert várnak, amikor az egyházfő a pápamobillal végighajtat.

Pápa utoljára 2008-ban látogatott Franciaországba XIV. Benedek személyében. Jóllehet Ferenc pápa 2014-ben járt az ország keleti részén található Strasbourgban, de akkor az Európai Parlamentet kereste fel. Marseille-ben csaknem ötszáz éve nem járt katolikus egyházfő.

A 86 éves pápa előzetesen jelezte: nem állami látogatásra érkezik Franciaországba, hanem kifejezetten Marseille-t keresi fel, ahol a különböző vallások és közösségek régóta együtt élnek. A látogatás fő témája a Földközi-tengeren hajótörést szenvedő emberek tragédiájára és a menekültek szenvedéseire ráirányítani a figyelmet.

A pápa pénteken az egyházmegye papjaival közös imán vesz részt a Notre-Dame-de-la-Garde-bazilikában. Ezután más felekezetek képviselőivel fejet hajt a tengeren eltűnt matrózok és migránsok emlékhelyénél.

Látogatásának második napján Ferenc pápa a Mediterrán találkozók nevű rendezvény záró ülésén vesz részt, és beszédet mond, majd megbeszélés folytat Emmanuel Macronnal. A francia államfő jelen lesz délután az Olympique Marseille labdarúgócsapat stadionjában, ahol a pápa csaknem 60 ezer ember előtt mutatja be a látogatást záró szentmisét.

A pápalátogatás idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Marseille-ben, ahol hatezer rendőr és csendőr ügyel a rendre az utcákon.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elszállítják a déli határnál hagyott autóroncsokat + videó

Elszállítják a déli határnál hagyott autóroncsokat + videó

Kormányrendelet született arról, hogy az állam eltakarítja a déli határnál hagyott, több száz gépkocsironcsot. Hétfőig már 52 járművet szállítottak el - derült ki a Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár közösségi oldalán hétfőn megosztott videóból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!