2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Erőfitogtató katonai díszszemle a Vörös téren

A nemrég Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten és Moszkvában közben a győzelem napját ünneplik. Szevasztopolnál felvonultatták a fekete-tengeri orosz hadiflottát, vadászgépekkel pedig légi bemutatót tartottak. A városba érkezett Vlagyimir Putyin is, aki délelőtt még a Vörös téren nézte meg a katonai díszszemlét. Korábban az ukrán vezetés és a német kancellár is óva intette az orosz elnököt a krími erődemonstrációtól.

A Vörös téren rakétavetők, harckocsik és nehézbombázók vonultak fel abból az alkalomból, hogy a második világháború szövetséges hatalmai 69 évvel ezelőtt győzelmet arattak a hitleri Németország felett. Az orosz fővárosi ünnepségekkel egy időben kezdődött a márciusban elcsatolt Krím félszigeten is a katonai felvonulás – délután a Fekete-tengeri orosz flotta egységei is felvonulnak. Nem hivatalos értesülések szerint Vlagyimir Putyin elnök is ott lesz.

Harci rakétákat teszteltek a győzelem napja előestéjén. Vlagyimir Putyin Moszkvában az egykori Szovjetunió tagállamainak vezetőivel együtt nézte kivetítőn a hadgyakorlatot. Az orosz katonai vezetés közlése szerint a gyakorlatnak nincs köze az ukrajnai eseményekhez.

A Vörös téren pedig pénteken ünneplik nagyszabású katonai díszszemlével a hitleri Németország feletti győzelmet. A Vörös téren rakétavetők, harckocsik és nehézbombázók vonulnak fel. Oroszországban azért ezen a napon ünneplik a győzelem napját, mert amikor 1945. május 8-án késő este Berlinben aláírták a feltétel nélküli fegyverletételt, Moszkvában már május 9-e volt.

Az orosz elnök szerint 69 éve az egykori szovjet nép vasakarata mentette meg Európát a rabszolgaságtól. Vlagyimir Putyin párhuzamot vont ukrajnai eseményekkel is. A moszkvai vezetés az egykori náci rezsim bűneihez hasonlítja az új kijevi kormány hadműveleteit az oroszbarát fegyveresek ellen.

„Ez egy olyan ünnep, amikor a mindent elsöprő erejű hazafiság győzött, amikor mindannyian keményen érezzük, mit jelent lojálisnak lenni a szülőföldhöz, és milyen fontos érdekeinek védelme” – fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin a Nyugattal szembeni erődemonstrációra is használja az ünnepségeket. Ezt jelzi az is, hogy a márciusban Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten is nagyszabású parádét tartanak. Szevasztopolban délután a fekete-tengeri flotta tart majd seregszemlét, amelyen nem hivatalos értesülések szerint az orosz államfő is részt vesz. A német kancellár ezzel kapcsolatban azt mondta, szomorú lenne, ha Putyin a megemlékezéseket arra használná, hogy felkeresse a Krímet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!