2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Feloldották a lakosság szabad mozgását korlátozó intézkedést Csehországban

Csehországban pénteken feloldották az állampolgárok szabad mozgását korlátozó döntést, a közterületeken ezentúl engedélyezik legfeljebb tíz ember csoportosulását is.

  • Feloldották a lakosság szabad mozgását korlátozó intézkedést Csehországban

A március közepén bevezetett, a szabad mozgást korlátozó intézkedés feloldásáról csütörtökön késő este döntött a cseh kormány annak alapján, hogy jelentősen javult a járványhelyzet.

Feloldották a külföldi utazások tilalmát is. A csehek ezentúl ismét utazhatnak külföldre, de az országba való visszatéréskor be kell mutatniuk egy friss negatív koronavírus-tesztet vagy két hétre karanténba kell menniük, amit a hatóságok ellenőrizni fognak.

A külföldi utazások korlátozását az ellenzék élesen bírálta, és kezdeményezésére a szenátus - amelyben az ellenzék van többségben - egy alkotmánybírósági beadványt készített.

"A szigorítások enyhítését a jól alakuló járványhelyzet tette lehetővé" - mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter a késő esti sajtótájékoztatón.

A csütörtöki kormányülés rendkívüli módon elhúzódott, mert Andrej Babis kormányfő délután bekapcsolódott az európai uniós vezetők videokonferenciájába, ezért a kabinet több órára megszakította tanácskozását. A kormány pénteken újra összeül, hogy megvitassa a járványhelyzettel kapcsolatos további időszerű kérdéseket.

A kabinet csütörtökön arról is döntött, hogy az eredetileg tervezettnél gyorsabb ütemben fogják feloldani a járványellenes védekezéskor hozott korlátozó intézkedéseket. Míg az eredeti forgatókönyv a korlátozások - bezárt üzletek, vendéglők, szolgáltatások, iskolák, szünetelő kulturális és sportrendezvények - feloldásának utolsó szakaszát június 8-ára tervezte, a csütörtöki döntést szerint erre már május 25-én sor kerül.

Csehországban péntek reggel 7187 új koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván, ami 55-tel több a csütörtökinél. Az utóbbi hetekben ez a legalacsonyabb napi növekmény - derül ki az egészségügyi tárca honlapján közölt statisztikából. Az első fertőzöttet március elsején diagnosztizálták Csehországban.

A betegségből eddig már több mint 2300-an gyógyultak ki, míg a halálos áldozatok száma meghaladja a kétszázat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!