2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Felfüggesztették Észak-Koreában a tömegjátékok fesztiválját

Bizonytalan időre felfüggesztették Észak-Koreában az idei tömegjátékok fesztiváljának rendezvényeit, miután Kim Dzsong Un éles bírálatokat fogalmazott meg a szervezők felé a nyitóelőadással kapcsolatban - közölték külföldi turistairodák szerdán.

  • Felfüggesztették Észak-Koreában a tömegjátékok fesztiválját

A Young Pioneer Tours és a Koryo Tours utazási iroda beszámolója szerint a rendkívül látványos rendezvényeket csak felfüggesztették arra az időre, ameddig "kijavítják a hibákat".

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint az ország vezetője a szervezők munkamorálját bírálta, továbbá az előadás "nem megfelelő szellemiségét" rótta fel nekik, hozzátéve, hogy az előadás irodalmi és művészeti stílusa nem volt összhangban az állampárt vonatkozó előírásaival.

A külföldön is egyre nagyobb médianyilvánosságot kapó tömegjátékok fesztiválja (koreai nyelven Arirang) egyre több - elsősorban kínai - turistát vonz az elzárt országba, elemzők szerint pedig az újabban ismét élelmiszerválsággal küzdő Észak-Koreának nagy szüksége van a valutára.

A tavaly szeptemberi fesztiválról szakértők úgy vélték, hogy azok részei a vezetés gondosan megtervezett, az ország gazdasági fellendülése érdekében hozott diplomáciai erőfeszítéseknek.

A tömegjátékokat ugyanakkor több nemzetközi gyermekjogi szervezet is bírálja azért, mert az előadásokon sok gyerek is fellép, akiknek a hallatlanul szigorú felkészítését e szervezetek a gyerekmunkához hasonlították.

Kim Dzsong Un társaságában a hétfői megnyitón több olyan vezető észak-koreai személyiséget is láttak, akikről az elmúlt hetekben egyebek közt dél-koreai médiaforrások azt állították, hogy áldozatául estek a Kim és Donald Trump amerikai elnök közti februári hanoi csúcstalálkozó kudarca utáni tisztogatásnak. Megjelent többek közt Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető nagy hatalommal bíró húga is, akit majdnem két hónapja nem láttak, illetve Kim Hjok Csol, akiről a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap korábban azt állította, hogy kivégezték. Kim Hjok Csol az Egyesült Államokkal folytatott, nukleáris leszerelésről szóló megbeszélések főtárgyalója volt, és részt vett az eredménytelen hanoi csúcs előkészítésében is.

Ez az első alkalom, hogy maga Kim Dzsong Un már az ötödik egymást követő napon mutatkozik a nyilvánosság előtt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!