2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Évek óta először nem téma a migráció az EU csúcson

Ultimátumot és haladékot kapott a brit kormányfő a brüsszeli uniós csúcson. Az állam-és kormányfők abban állapodtak meg, hogy 2019. május 22-éig meghosszabbítják az Egyesült Királyság kilépésének határidejét. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a londoni parlament alsóháza elfogadja az erről szóló Brexit-megállapodást. Több vezető ugyanakkor úgy látja, hogy Londonnak újabb népszavazást kellene tartania.

  • Évek óta először nem téma a migráció az EU csúcson

Évek óta az első olyan európai uniós csúcstalálkozót tartják Brüsszelben, amelynek hivatalosan nem témája a bevándorlás. Kiszivárogtatott információk szerint azonban az állam-és kormányfők szót ejtenek a migrációs válságról is. A tanácskozáson Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

A kétnapos ülés csütörtöki napján a brit EU-tagság, vagyis a Brexit volt a tárgyalások középpontjában. A szigetország miniszterelnöke úgy érkezett a belga fővárosba, hogy a kilépés időpontjának elhalasztását kéri.

Hosszas egyeztetést követően az Európai Tanács zárónyilatkozatot fogadott el. Ebben a március 29-e helyett május 22-ét jelölte meg a királyság Közösségből való kiválásának időpontjaként.

A 28 tagállam vezetője, valamint a Bizottság és Tanács elnöke abban is megállapodott, ha a londoni parlament alsóháza jövő héten harmadszor is elutasítja a dokumentumot, abban az esetben Nagy-Britannia április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja marad, de a szigetországnak jeleznie kell jövőbeni szándékait.

Az este meghozott határozat világosan megmutatja, milyen lehetőségek állnak előttünk. A jövő héten a törvényhozás alsó kamarájának komoly döntést kell hoznia. Ugyanakkor úgy vélem, hogy helytelen lépés lenne a kiválás április 12-ét meghaladó meghosszabbítása. A brit választók akaratának érvényesülnie kell, országunk pedig ki fog lépni a Közösségből– nyilatkozta a brit kormányfő.

Az Európai Tanács elnöke azt mondta, a javaslatról egyhangúlag egyeztek meg a 27-ek vezetői, és a tervezetet Theresa May is elfogadta.

Az Egyesült Királyság kormánya választhat. Dönthet a paktum elfogadása és elutasítása mellett. Határozhat az időpont kitolásáról, de vissza is vonhatja az 50. cikkely aktiválását, ami a kiválási folyamatot elindította. Utóbbi esetben természetesen a hosszabbítás lehetősége nem áll fenn– hangsúlyozta Donald Tusk. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök szerint a Közösség mindent megtett, hogy segítse Londont.

Szakértők szerint a csütörtöki paktum azt jelenti, hogy a szigetországnak április 12-éig van ideje eldönteni, hogy részt vesz-e a május EP-választáson. Ebben az esetben még későbbi időpontig kitolhatják a türelmi idő végső időpontját. A mai ülésen az állam-és kormányfők a külkapcsolatok megerősítésének és a gazdasági kérdések témakörét veszik napirendre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!