2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Esélyt lát Putyin az ukrán konfliktus rendezésére

Négy év alatt 2 százalékkal akarják növelni a globális GDP-t a világ legfejlettebb országai – erről állapodtak meg a G20-konferencia résztvevői Ausztráliában. A német kancellár szerint további élénkítésre lesz szükség, amit az amerikai, európai és japán szabad kereskedelmi megállapodások garantálnának. Az ukrán háború is téma volt Ausztráliában, Vlagyimir Putyin szerint hamarosan tárgyalással rendezhetik a helyzetet.

A gazdaságélénkítés lett volna az ausztráliai G20-csúcs témája, de Ukrajna és az Iszlám Állam mellett szinte elsikkadt a téma. Az utolsó napon a tizenkilenc ország és az EU arról állapodott meg, hogy a következő négy évben legalább 2 százalékkal kell növelni a világ GDP-jét, de konkrét eszközökről nem döntöttek. Angela Merkel szerint az egyetlen megoldás, ha végre elkezdődik a tárgyalás az EU, az USA és Japán szabad kereskedelmi egyezményéről. „Egyelőre még messze vagyunk a megállapodásoktól, pedig Európának elsősorban ezekre lenne szüksége, hogy ne maradjon le a fejlett országoktól. Ezeket a tárgyalásokat gyorsan meg kellene kezdeni” – mondta a német kancellár.

Élénkítés helyett egyelőre gazdasági büntetőakcióról volt szó. Vlagyimir Putyin orosz elnököt állítólag annyira meglepte, hogy mindenki Ukrajnával és az orosz politikával foglalkozik, hogy idő előtt haza is ment. A kanadai miniszterelnök kézfogás helyett felszólította, hogy vonuljon ki Ukrajnából, a brit kormányfő újabb szankciókkal fenyegette meg, az amerikai elnök pedig globális veszélynek nevezte az orosz politikát. „Nem foglaljuk el a szomszéd országokat, és nem pénzelünk névtelen szövetségeseket, hogy feldaraboljunk egy tetszőleges országot és megakadályozzuk a demokratikus választásokat” – üzent Putyinnak az amerikai elnök.

A brit kormányfő szerint ha Moszkva nem vonja vissza a katonákat Ukrajnából, újabb szankciókra számíthat. „Szerintem Putyin elnök láthatja, hogy útelágazáshoz érkezett: ha folytatja Ukrajna destabilizálását, további szankciókra számíthat, és teljesen más lesz az európai és amerikai országok kapcsolata Oroszországgal. Tudja, hogy más utat is választhat” – mondta David Cameron.

Talán a hasonló támadások miatt Vlagyimir Putyin békülékeny hangot ütött meg. Újra arról beszélt, hogy háború helyett tárgyalni kellene. Azt továbbra se ismerte el, hogy Ukrajnában orosz katonák harcolnak. „A kétoldalú tárgyalásokon mindig szóba került, hogy a szankciók nemcsak nekünk ártanak, hanem azoknak az országoknak is, amelyek bevezették őket. Szerintem az ukrajnai helyzet biztató, jó esély van a megegyezésre” – mondta az orosz elnök.

Az európai külügyminiszterek hétfőn tárgyalnak az Oroszország elleni szankciók ismételt szigorításáról.

A G20-találkozó hivatalos napirendjén az ebola elleni harc és a globális gazdaságélénkítés szerepelt. A tagállamok közös közleményükben 2018-ig több mint 2 százalékos gazdasági növekedést ígérnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!