2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Erősödik a nyomás a brit kormányfőn

Az elsők között kezdték meg az EP választást a britek, miközben az országban egyre nagyobb a politikai bizonytalanság. A Brexit körüli patthelyzet miatt mind a Konzervatív, mind a Munkáspárt népszerűsége csökkent és egyre többen sürgetik a kormányfő lemondását. Szakértők szerint a választás belpolitikai fordulatot hozhat az Egyesült Királyságban.

  • Erősödik a nyomás a brit kormányfőn

Bár az Egyesült Királyság az eredeti tervek szerint két hónapja már elhagyta volna az Európai Uniót, reggel az elsők között nyíltak meg a brit urnák. A 2016-os Brexit népszavazás eredményének megfelelően a szigetország EU-tagsága március 29-én szűnt volna meg, de a Brüsszellel elfogadott, a kilépés körülményeit meghatározó dokumentumot a londoni alsóház november óta háromszor is elvetette. Az Európai Tanácstól október 31-ig kaptak haladékot a britek a távozásra, feltéve, ha vállalják, hogy részt vesznek az európai választásokon. A Brexit körüli patthelyzet azonban nem kedvezett a brit kormányfő népszerűségének, szakértők szerint Theresa May politikai jövője már pénteken eldőlhet.

„Az elmúlt két év során a miniszterelnök meg sem próbálta egyesíteni az országot. Mindössze arra koncentrált, hogy megosztott pártját egybe tartsa, és ez nem működött. A miniszterelnök ideje pedig lejárt. Már nincs felhatalmazása arra, hogy kompromisszumot ajánljon fel, amit aztán nem tud betartani. Ezért ideje általános választásokat tartani, hogy megtörjük ezt a patthelyzetet és végre szót adjunk az országnak.” – jelentette ki az ellenzéki Munkáspárt elnöke, Jeremy Corbyn.

Theresa May ellen saját pártja decemberben már tartott egy bizalmi szavazást, amit a miniszterelnök megnyert, így főszabály szerint egy évig a kormányfő immunitást élvez. Ennek módosításáról, vagyis az újabb bizalmatlansági indítvány beterjeszthetőségéről tárgyalt szerdán a kormányzó Konzervatív párt szakpolitikai testülete, az 1922 Bizottság, amelynek elnöke pénteken személyesen egyeztet majd a miniszterelnökkel. Az erősödő nyomást jelzi az is, hogy szerda este bejelentette távozását a tory frakció keményvonalas Brexit-táborának egyik képviselője, az alsóház vezetője.

„Az elmúlt három évben kitartóan támogattam a Brexitet. A képviselőház vezetőjeként, aki felelősséggel tartozik a törvényhozásért, nem jelenthetek be egy olyan törvényt, aminek egyes részeit nem támogatom, és amelyek nem a britek kilépéséről szólnak. Mindvégig eltökélten kiálltam a Brexit mellett, ám tartok tőle, hogy ez a törvény nem ezt szolgálná. ” – indokolta döntését az alsóház vezetője, Andrea Leadsom.

Theresa May szerdán tájékoztatta a képviselőket annak a tervezetnek a pontjairól, amely törvénybe iktatná a Brexit feltételeit, és amely várhatóan június első hetében kerül az alsóház elé. A tervezet egyúttal előírja azt is, hogy a képviselőknek lehetőségük van egy újabb népszavazásról voksolni Brexit-ügyben, amennyiben az EU-val elért kilépési feltételrendszert aláírják. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, ő továbbra is ellenzi a második referendumot. Ha a brit törvényhozás alsóháza, és a Lordok Háza elfogadja a beterjesztést, az a kilépési alku ratifikációját jelenti. Amennyiben ez október végéig nem történik meg, az Egyesült Királyság november 1-jén megállapodás nélkül eshet ki az EU-ból.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!