2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Erdogan: Előre eltervelt, politikai gyilkosság történt

A török elnök szerint politikai gyilkosság történt Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. Erdogan erről a török parlamentben beszélt, ahol beszámolt a nyomozás eddigi eredményeiről is. A szaúdi vezetés két hét tagadás után ismerte el, hogy konzulátusukon gyilkosság történt, azt azonban továbbra is cáfolják, hogy ezt felsőbb szinten tervelték ki.

  • Erdogan: Előre eltervelt, politikai gyilkosság történt

A Hasogdzsi-gyilkosság árnyékában kezdődött el a rijádi nemzetközi befektetési csúcstalálkozó. Sok nyugati nagyvállalat vezérigazgató, több nyugati kormány képviselőjének távollétében, akik a szaúdi vezetés érintettsége miatt az utolsó pillanatban mondták le részvételüket. Ez is jelzi a nemzetközi közvélemény elítélő magatartását az isztambuli merényletet illetően.

A szaúdi vezetés két hét tagadás után ismerte el, hogy konzulátusukon gyilkosság történt, azt azonban továbbra is cáfolják, hogy ezt felsőbb szinten tervelték ki.

„Mohammed bin Szalman koronaherceg ígéretet tett, hogy alapos vizsgálat lesz, hogy az igazságot kiderítik, a felelősöket megbüntetik, illetve olyan eljárásokat vezetnek be, amelyet megelőzik majd, hogy ilyen újra előfordulhasson” – mondta Adel al-Dzsubeir, szaúdi külügyminiszter.

A nyugati államok problematikusnak tartják, hogy Szaúd-Arábia két hét alatt különböző magyarázatokat adott, és kétlik, hogy a szaúdi belső vizsgálat feltárja az igazi felelősöket, a politikai gyilkosság megrendelőit.

„Amerikai nyomozók vannak Törökországban és Szaúd-Arábiában is, ők legkésőbb holnapig hazatérnek. Rövidesen megtudjuk, mi történt. De a szaúdi magyarázattal egyáltalán nem vagyok elégedett” – mondta Donald Trump, amerikai elnök.

A török elnök az ankarai parlament előtt beszélt arról, hogy a török hatóságok milyen eredményre jutottak a Hasogdzsi-gyilkosság ügyében.

Török biztonsági kamerafelvételek bizonyítják, hogy a szaúdi újságíró-gyilkosság után egy hasonmás férfi a meggyilkolt Dzsamal Hasogdzsi ruhájában sétálgatott Isztambul utcáin. A török hatóságok szerint ez is bizonyítja, hogy előre kitervelt politikai gyilkosság történt október másodikán Szaúd-Arábia konzulátusán. A török rendőrség megtalálta a konzulátus eltűnt autóját is, amely további bűnjelekkel szolgálhat – bár a szaúdiak egyelőre nem engedik átvizsgáltatni a kocsit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!