2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Enyhülés és nyomás Ázsiában

Befejezte három állomásos ázsiai körútját az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo Észak-Koreában Kim Dzsong Unnal egyeztetett, majd Dél-Koreába és Kínába utazott.

  • Enyhülés és nyomás Ázsiában

Termékeny és csodálatos volt az észak-koreai elnök és az amerikai külügyminiszter hétvégi találkozója az észak-koreai állami média szerint. Kim Dzsong Un és Mike Pompeo vasárnap találkozott egymással Phenjanban, hogy előkészítsék az észak-koreai diktátor és Donald Trump találkozóját.

„Mike Pompeo külügyminiszterrel együtt vezetőnk üdvözölte a koreai félsziget helyzetében fennálló pozitív változásokat, vagyis az atommentesítés megoldásának javaslatait és a két oldal vitás kérdéseinek megoldására tett konstruktív véleményeket. Tárgyalások folytak a két ország vezetőinek álláspontja között a második Észak-Korea–USA csúcstalálkozóról. Ezt pedig a kérdések mélyreható megtárgyalása követte” – hangzott el a KRT észak koreai televízióban. Mike Pompeo Phenjanból, Szöulba utazott, hogy a dél-koreai felet tájékoztassa a találkozóról.

„Pompeo külügyminiszter észak-koreai útja jó környezetet és helyzetet teremtett a közelgő, második USA-Észak-Korea csúcstalálkozó előtt már most. Arra kérem mindannyiukat, hogy dolgozzanak szorosan együtt az Egyesült Államokkal, hogy a csúcstalálkozó minél hamarabb létrejöhessen, hogy nagy haladást érjünk el a koreai félsziget atommentesítésében és a béke folyamatokban” – nyilatkozta Mun Dzsae-In Dél-Korea elnöke. 

Az amerikai külügyminiszter rövid dél-koreai látogatása után Pekingbe repült. A kínai külügyminiszterrel történt megbeszélés után a pekingi diplomácia vezetője azt mondta: az Egyesült Államok az importvámokkal árnyékot vetett a két ország kapcsolatára.

„Sürgetjük az Egyesült Államokat, hogy fejezze be ezeket az elhibázott lépéseket. Abban hiszünk, hogy Kína és az Egyesült Államok az együttműködés helyes útjához ragaszkodnak és mindenki számára előnyös helyzetet teremtenek a konfliktusokkal és konfrontációkkal teli út helyett” – mondta Wang Yi kínai külügyminiszter. Mike Pompeo szerint alapvető ellentmondás van bizonyos kérdésekben a két ország között, szerinte Kína nem kívánt az Egyesült Államokkal tárgyalni.

„Sajnálom, hogy a stratégiai párbeszédet az országaink között Önök nem vállalták fel. Ez egy fontos lehetőség lett volna, hogy megbeszéljük ezeket a kérdéseket, fontos kérdéseket, amik az országaink népeinek lehetőségeiről szólnak” – sajnálkozott Mike Pompeo. 

Múlt héten Mike Pence alelnök sürgette az amerikai nyomásgyakorlás erősítését Pekingre. Az importvám háborún túl azzal vádolta Kínát, hogy a következő kongresszusi választások előtt megpróbálja befeketíteni Trump elnököt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!