2021. április 21.,
szerda, Konrád napja

Eltávolították a BLM-aktivista illegálisan felállított szobrát

2020. július 16., csütörtök 21:51

Csütörtök reggelre eltávolította egy fekete BLM-aktivista szobrát a város egyik közparkjából Bristol város önkormányzata, amelyet illegálisan állított fel egy szobrászművész. A Jen Reid aktivistát feltartott, ökölbe szorított kézzel ábrázoló viaszszobor a rasszizmussal vádolt Edward Colston szobrának helyén állt, de csak 24 óráig.

A csütörtökön kora reggel eltávolított, fekete viaszból készült szobor a Black Lives Matter (BLM-) mozgalom egyik helyi vezetőjét, Jen Reidet ábrázolta. Bristol polgármestere, Marvin Rees már szerdán jelezte, hogy a szobor nem maradhat a parkban, mivel alkotója, Marc Quinn szobrászművész hatósági engedély nélkül, illegálisan állíttatta fel szerdán kora hajnalban. A városi közterületi hatóság közlése szerint Reid szobrát átmenetileg egy múzeumban helyezték el, „amíg a művész el nem szállítja vagy anyagilag nem támogatja (a város) elszállítási költségeit”.

„Nem egy Black Lives Matter-tüntető szobrát távolítottuk el, hanem egy művész alkotását, aki engedély nélkül állította fel azt” – nyilatkozta Bristol polgármestere szerdán a Sky News hírcsatornának.

A BLM-aktivistát feltartott, ökölbe szorított kézzel ábrázoló alkotás Edward Colston szobrának helyén állt rövid ideig. Colston a XVIII. században a város parlamenti képviselője és egyik legnagyobb mecénása volt, de a BLM-es anarchisták júniusi tüntetéssorozata során rasszistának bélyegezték, szobrát összefirkálták, ledöntötték és a közeli folyóba dobták.

V4NA