2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Előretört a bevándorlásellenes Finnek Pártja

Hír TV

2019. április 15., hétfő 12:10

Alig pár ezernyi szavazatkülönbség döntött a finnországi választásokon. A szavazást a Szociáldemokrata Párt nyerte ugyan, de szorosan a nyomában a második helyen futott be a bevándorlásellenes Finnek nevű párt. Az eddig kormányzó Centrumpárt lett a választás legnagyobb vesztese. A párt korábban a Finnek Pártjával kormányzott, de a bevándorlásellenes párt éppen a migráció miatt kilépett a koalícióból.

Az északi jóléti modell adóemelésekkel törtélnő megvédésével, a nők egyenjogúságával, a klímavédelemmel és a migránsok befogadásával és érdekvédelmével kampányoló párt előnye azonban óráról órára csökkent. A végeredmény szerint a Szociáldemokrata Párt nyert ugyan 17,7%-al, de alig 5 ezer szavazattal lemaradva 17,5%-ot ért el a bevándorlásellenes nemzeti formáció. A Finnek nevű párt központjában is volt ok az ünneplésre.

A Finnek Pártja volt az egyetlen olyan párt, amely vette a bátorságot, hogy a migráció rossz formáiról is beszéljen. Most ennek az eredményét láthatjuk, a miniszterelnök pártja pedig sok szavazatot vesztett - közölte a Finnek Pártjának az egyik képviselőjelöltje a Juha Sipilä miniszterelnök vezette Centrumpártra utalva, amely 13,8%-os eredménnyel csak a negyedik helyen végzett, ezzel a választás legnagyobb vesztese lett.

Az előző parlamenti választásokat 2015-ben tartották. Akkor a Centrumpárt nyert a Nemzeti Szövetséggel és a Finnek Pártjával alkotott koalíciót. De 2017-ben, részben a migráció különböző megítélése miatt a Finnek Pártja a Centrumpárttal szakítva ellenzékbe vonult.

Hír TV

 

x
Rendkívüli hír