2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Külföld

Előrehozott választások kiírásáról szavaznak a brit parlamentben

Ismét előrehozott választások kiírását kezdeményezte a brit kormányfő a Parlament alsóházában, de ezúttal sem kapta meg a képviselők többségének támogatását. Boris Johnson ma újra beterjeszti javaslatát, aminek elfogadása azonban továbbra is kétséges. Az Európai Unió 27 tagállamának diplomatái eközben beleegyeztek az újabb halasztásba. Ezúttal 2020 január 31.-ét jelölték meg a királyság Unióból való kilépésének határidejét.

  • Előrehozott választások kiírásáról szavaznak a brit parlamentben

Délelőtt ültek Brüsszelben tárgyalóasztalhoz az uniós tagállamok nagykövetei, hogy a brit kiválás halasztásáról döntsenek. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk azt írta Twitter oldalán: a 27-ek elfogadták Boris Johnson brit miniszterelnök javaslatát, és január 31-ben határozták meg a szigetország EU-tagság megszűnésének legkésőbbi dátumát.

A határidő azonban rugalmas: ha a londoni parlament addig mégis ratifikálná a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodást, akkor az Egyesült Királyság annak a hónapnak a végén, vagyis november 30-án vagy december 31-én is kiléphet az Unóból.

Boris Johnson semmi esetre sem akar január 31-ig várni. A mostani parlament azonban ebben nem partner. A miniszterelnök két hiábavaló kísérlet után ezért terjesztette be harmadik alkalommal is javaslatát az előre hozott választások kiírására. Azt javasolta, hogy a britek december 12-én járuljanak urnák elé. Másképpen nem lehet lezárni a Brexit

Most, hogy a megállapodás nélküli kilépés lekerült a napirendről, van egy nagyszerű új megállapodásunk, a választóknak pedig meg kell adni az alkalmat, hogy ítéletet mondjanak róla, egyúttal pedig leváltsák ezt a működésképtelen parlamentet, csak hogy a Brexit végre megtörténhessen, az ország pedig tovább léphessem

- ezekkel a szavakkal méltatta az általa elért új Brexit megállapodást és érvelt az új választás mellett Boris Johnson.
Az ellenzék vezetője azzal vágott vissza: a miniszterelnöknek kár volt kijelentenie, hogy megállapodással vagy anélkül, de az országot október 31-én kivezeti az Unióból, erre ugyanis már nincs esély.

Már nem fenyeget annak a veszélye, hogy a miniszterelnök ragaszkodik saját szavához és megállapodás nélkül vezeti ki az országot az Unióból, tudja ugyanis, hogy ez országszerte milyen kárt okozna a gazdaságnak

- közölte Jeremy Corbin, akinek munkáspárti képviselőtársai ezúttal sem támogatták az előrehozott választások ötletét.

299 igen ellenében 70 nem szavazat született. Az igenek nyertek, de a szükséges többség nincs meg

- ismertette a választás eredményét John Bercow házelnök.

Boris Johnson azonban nem adja fel: a hétfő esti voksolás után azonnal bejelentette, hogy kedden ismét beterjeszti az előrehozott választásra vonatkozó indítványát. Ezúttal azonban egy jogi kiskapuval fog élni, amely lehetővé teszi, hogy már egyszerű többséggel dönthessenek a választásról a képviselők.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!