2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Egyre több választási csalásra derül fény az Egyesült Államokban

Hír TV

2020. november 7., szombat 08:06, frissítve: szombat 10:15

Káoszba fulladt az amerikai szavazatszámlálás. Négy nap után sem lehet tudni ki lesz az Egyesült Államok 46.elnöke. Jelenleg négy államban: Arizonában, Georgiában, Nevadában és Pennsylvaniaban folyik a szavazatszámlálás. Ezekben az államokban eleinte Donald Trump vezetett, de a később érkező, gyanús levélszavazatokkal Joe Biden felzárkózott. Az elnök azonban közölte: ki fogják vizsgálni a csalásokat. Pennsylvaniában ismét előkerült 1700 levélszavazat, amit a postai alkalmazottak találtak meg. A republikánusok közölték: a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak az ügyben. Biden szóvivője eközben azzal fenyegette meg Trumpot, hogy amennyiben nem fogja elismerni vereséget, akkor kivezettetik a Fehér Házból.

 

A "Menj utadra, Jack" című dalt énekelték a demokrata szimpatizánsok, akik már most a 77 éves politikus győzelmét ünnepelték.

Biden hívei annak ellenére tartottak zenés táncos felvonulást, hogy több államban még mindig tart a szavazatszámlálás. Jelenleg Alaszkában, Arizonában, Észak Karolinában, Georgiában, Nevadában és Pennsylvaniaban folyik a voksok összesítése. Pennsylvaniában ismét előkerült 1700 levélszavazat, amit a postai alkalmazottak most találtak meg. A republikánusok ezért Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, hogy ne vegyék figyelembe a késve érkezett voksokat.

A testület egyik bírája elutasította a keresetet, de elrendelte, hogy különítsék el ezeket a szavazatokat.

Pennsylvania legnagyobb városában Philadelphiában Trump hívei a választási csalások ellen tiltakoztak. Az államban Trump több mint tíz százalékos előnyt veszített el szerdától péntekig az utólag kiértékelt levélszavazatok miatt.

Joe Biden abban bízott, hogy a pennsylvaniai szavazatszámlálók még pénteken este kihirdetik a győzelmét az államban és ő bejelentheti, hogy megnyerte a választást. A voksok összesítése azonban még mindig tart, ennek ellenére Biden - csak úgy mint az elmúlt napokban - most is azt hangoztatta: a demokraták győzni fognak.

Trump teljes átláthatóságot követel

Donald Trump teljes átláthatóságot követel a választás kapcsán. Az elnök úgy fogalmazott: minden lehetséges jogi eszközt igénybe vesz.

A Republikánus Nemzeti Bizottság vezetője is arról beszélt, hogy sok szabálytalanságot tapasztalt a választási folyamattal kapcsolatban. Például Michiganben megakadályozták, hogy a republikánusok figyelemmel kövessék a szavazatszámlálást.

A Republikánus Párt ezért pénzügyi alapot hozott létre, amelyből a jogi csatározásokat finanszírozzák. Trump kampánycsapata számos államban nyújtott be keresetet a választási eljárással kapcsolatban.

A 16 elektori szavazatot jelentő Gerogiában már biztosan újból átvizsgálják a voksokat.

Joe Bidennek jelenleg 264, míg Donald Trumpnak 214 elektori szavazata van. A győzelemhez 270-re van szükség.

Ha Trump nyeri meg Pennsylvániát, Georgiát és Arizonát, akkor újabb 4 évig ő lehet az elnök.

 

 

 

 

Kapcsolódó tartalom:

USA 2020: Több államban még nyitott a küzdelem

Tovább araszol felfelé a szavazatkülönbség Biden javára

Hír TV

x
Rendkívüli hír