2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Egy kedvezőtlen eredmény akár Merkel bukásának is megágyazhat

A német kormány szempontjából sorsdöntő választást rendeznek Hessen tartományban. A két héttel ezelőtti bajorországi voksoláshoz hasonlóan az Angela Merkel vezette koalíció pártjai itt is gyengén szerepelhetnek, az előzetes felmérések szerint. Ha a CDU tényleg komoly csapást szenved, elemzők szerint Merkel már a párt decemberi kongresszusán elveszítheti elnöki posztját, és a kormánykoalíció sorsa is bizonytalanná válhat.

  • Egy kedvezőtlen eredmény akár Merkel bukásának is megágyazhat

A kormánykoalíció pártjai két héten belül két komoly választási teszten mennek át. Az elsőn, az október 14-i bajorországi választáson súlyos figyelmeztetést kaptak választóiktól. A tartományban évtizedek óta kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) győzött, de 10 százalékkal kevesebb voksot kapott, mint legutóbb. A szociáldemokraták pedig szavazóik felét elvesztették.

Német elemzők szerint a konzervatívok visszaesését az okozza országos szinten is, hogy a két szövetséges párt, a CDU és a CSU között hónapok óta dúl a vita a menekültpolitikáról. A szociáldemokraták válságát pedig az okozhatja, hogy a nagykoalícióban elvesztették ellenzéki, baloldali arculatukat, emiatt választóik kiábrándultak. Átpártoltak inkább a Zöldekhez, a CDU migránspolitikájából csalódott jobboldali voksolók egy része pedig az Alternatíva Németországnak párthoz.

Hasonló politikai elmozdulás várható a felmérések szerint Hessenben is, a tartományi választáson.

„Szerintem a Zöldeknek most nagyon komoly esélyeik vannak a jó eredményre. De hogy a tartományi parlament erőviszonyai hogyan fognak alakulni, az a hesseniek kezében van” – mondta Tarek Al Wazir, a hesseni Zöldek vezetője.

A Németország nyugati részén fekvő gazdag tartományt az elmúlt öt évben a CDU és a Zöldek koalíciója kormányozta. Az utolsó felmérések alapján a Zöldek kiugró eredményre számíthatnak, a CDU azonban gyengülhet.

„Izgatottak vagyunk, és bizakodóak. Úgy érzem, az utolsó napok kampányával sikerült mozgósítanunk. A mostani voksolás nem átlagos, hiszen sokan a szövetségi kormányról való ítéletként fogják fel, de szerintünk ez a helyi képviseletről szól” – mondta Volker Bouffier, a hesseni Kereszténydemokrata Unió vezetője.

A szociáldemokraták helyi vezetője optimistán beszélt voksa leadása után arról, hogy reményi szerint más politika lehet holnaptól a tartományban, de a választók vélhetően helyi szinten is megbüntetik majd a baloldali pártot, amiért szövetségi szinten belementek újra a jobboldali pártokkal a nagykoalícióba.

Ha Hessenben a CDU és SPD tovább gyengül, akkor mindkét párt elnöke – Angela Merkel kancellár és Andrea Nahles – is bajba kerülhet: pártjaik kongresszusain leváltásuk is szóba kerülhet, ami elkerülhetetlenné tenné az előre hozott parlamenti választások kiírását.

„A decemberi kongresszuson eldőlhet, hogy Angela Merkel marad-e a párt vezetője. Komoly kihívó még nem jelent meg, de egy nagyon súlyos hesseni vereség segítheti azt, hogy egyébként meg merjék tenni ezt a tétet. Aki nála sokkal nagyobb veszélyben van, az a szocialisták vezetője, Andrea Nahles, aki ellen viszont már régebb óta zajlik egy sokkal nyíltabb forrongás, és az a kérdés, hogy ő nem meg tudja-e menteni azzal pártelnöki helyét és pozícióját, hogy kilép a nagykoalícióból. Mert ha ez így alakul, akkor viszont nyilván ez a dominó, ami a hesseni választásból is áll, okozhat Merkelnek sokkal nagyobb fejfájást” – fejtett ki Feledy Botond, külpolitikai szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Koránt égettek Malmőben

Koránt égettek Malmőben

Egy férfi és egy nő pénteken elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben, a történtekről a sajtóban helyszíni videofelvételeket is közzétettek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!