2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Egy év háború - fegyverszállítások

A NATO eltökélt abban, hogy segíti Ukrajnát egy hatékony, átlátható és elszámoltatható fegyverbeszerzési rendszer kidolgozásában. Mekkora üzlet is a fegyver a nagyvilágban? Kapcsoltuk Kiszelly Zoltánt, a Századvég Politikai Központjának igazgatóját.

  • Egy év háború - fegyverszállítások

Leopard, HIMARS, Patriot - csak néhány az elmúlt időszak nagy port kavart fegyver-felajánlásaiból. Ukrajna a háború első hónapjaiban felhasználta hadierejének jó részét és szakértők egyetértenek abban, hogy amennyiben önerőből kellene védekeznie, akkor már véget ért volna a háború. Azonban nyugati partnerei a második világháború óta nem tapasztalt méretekben nyújtanak Kijevnek katonai támogatást.

A háború első szakaszában elsősorban a kelet-európai országok voltak intenzívebbek a fegyverszállításokban. Bár hazánk elutasította ezt a lehetőséget, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, a balti államok és Románia is átadott Ukrajnának olyan egykori szovjet típusú fegyverzetet, amelyre nem kellett kiképzést biztosítania.

Ugyanakkor ezek az eszközök a harctéren egyre inkább elfogytak és szükségessé vált a nyugati harci eszközök átadása. 2014 óta megindult az ukrán haderő átalakítása a nyugati rendszerekhez, azonban a folyamat még koránt sem fejeződött be. Ukrajna a hadsereg minden területe számára kért eszközöket.

Ukrajna a nyugati és keleti fegyverzet egyfajta teszthelyszínévé is válik. Éles helyzetben ugyanis sok fegyvert még nem vetettek be gyártóik. Amennyiben jól teljesítenek a terepen, akkor megnőhet a rendelésszám. Ez pedig nagy profitot termelhet a fegyvergyártóknak.

Adás: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!