2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Külföld

Brüsszelben tárgyal ma a török elnök

Brüsszelbe utazik ma a török elnök, hogy a migrációs helyzetről tárgyaljon. A török-görög határon továbbra is kritikus a helyzet, Athén szerint Ankara már megkezdte a határkerítés lebontását. Közben Recep Tayyip Erdogan arra biztatta Görögországot, hogy nyissa meg ő is határait az illegális bevándorlók előtt.

  • Brüsszelben tárgyal ma a török elnök

A görög rohamrendőrök vízágyúval próbálják megállítani a köveket dobáló bevándorlókat a Kastanies-i (Kasztanyiészi) átkelőnél. A görög-török határszakasz különböző pontjain február vége óta napi szinten ezrek próbálnak belépni az Európai Unió területére, de a görög hatóságok ezt eddig megakadályozták. Athén szerint Ankara minden lehetséges módon segíti a bevándorlók erőszakos akcióit. Könnygázgránáttal lövik a görög rendőröket, és megakadályozzák a hellén állam hatóságait abban, hogy visszatoloncolják a migránsokat.

„Van rajtunk egy kisebb nyomás a török rendőrök részéről, akik azt mondják, vagy elhagyjuk az országot, embercsempészek segítségével, vagy visszavisznek Isztambulba. De mi a hivatalos döntésre várunk, nem akarjuk, hogy átcsempésszenek bennünket, és nem akarunk illegálisan átkelni. Semmi illegálisat nem akarunk tenni”

– mondja ez a szír bevándorló.

Athén szerint Törökország már elkezdte lebontani két országot elválasztó kerítés egy részét. A görög kormány által közzétett éjszakai felvételen az látszik, ahogy egy katonai jármű kábelt erősít a kerítésre majd lerántja azt a földre.

A török elnök közben azt javasolta Görögországnak, hogy, hogy ő is nyissa meg határait az illegális bevándorlók előtt. Recep Tayyip Erdogan azzal érvelt, hogy a migránsok csak keresztülhaladnának a hellén államon, és Európa más országai felé vennék az irányt. A török államfő többször is jelezte, hogy a 2016-os, migrációról szóló uniós egyezmény felülbírálását kéri, mert szerinte az már nem működőképes, a török államnak nincs kapacitása eltartani a szíriából tömegesen érkező menekülteket.

A német kormánypártok bejelentették, hogy hajlandók lennének részt venni egy olyan, önkéntes uniós mechanizmusban, ami a görög határoknál feltorlódott kíséret nélküli, vagy sürgős ellátásra szoruló gyermekek szétosztására irányulna. A nyilatkozat azt állítja, hogy uniós országok egy csoportja már tárgyal egy humanitárius megoldásról az ügyben.

Erdogan ma este Brüsszelbe érkezik, hogy a kialakult válsághelyzetről egyeztessen az uniós vezetőkkel. Szakértők szerint a török elnök célja, hogy minél több pénzt kapjon az Európai Uniótól.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!