2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Német kormány: Az uniós országok befogadnának 1500 migráns gyermeket Görögországból

A német kormány hétfői bejelentése szerint európai uniós országok egy csoportja arra készül, hogy a túlzsúfolt görögországi menekülttáborokból befogadjon 1000-1500, humanitárius segítségre szoruló migráns gyermeket.

  • Német kormány: Az uniós országok befogadnának 1500 migráns gyermeket Görögországból

"Olyan gyermekekről van szó, akik betegség miatt sürgős ellátásra szorulnak, vagy kísérő nélkül érkezett, 14 éven aluli gyermekek, többségükben lányok"

- hangsúlyozták a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) közös közleményében.

Németország készen áll arra, hogy a koalíciós egyeztető tanács döntése alapján európai szinten "méltányos részesedést" vállaljon a "hajlandók koalíciójának" részeként - áll a hajnalban közzétett berlini nyilatkozatban, amelyet az Angela Merkel kancellár vezette kormányt alkotó pártok delegációinak vasárnap este kezdődött tanácskozása után adtak ki.

"Jelenleg európai szinten tárgyalások folynak egy humanitárius megoldásról, azzal a céllal, hogy megszervezzék gyermekek befogadását egy önkéntes koalíció keretében"

- hangsúlyozták az érintett országok megnevezése nélkül.

"Támogatni akarjuk Görögországot abban, hogy megbirkózzon a (görög) szigeteken rekedt 1000-1500 gyermek jelentette nehéz humanitárius helyzettel" - közölték.

Görögországnak az Európai Unió külső határán fekvő országként az a feladata, hogy megvédje a külső határt. Ebben számíthat Németország támogatására és szolidaritására, éppen úgy, mint a területére érkező menekültek elhelyezésében és ellátásában - tették hozzá.

A kormánypártok megállapodása megfelel annak a követelménynek, hogy egyensúlyba kell hozni "a rend és az emberségesség elvét" - nyilatkozott Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke a tanácskozás után a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

Hozzátette: tudatosan törekedtek olyan megoldásra, amelyben nem kell feltétlenül részt vennie valamennyi EU-tagországnak.

Görögország megsegítéséről Angela Merkel hétfőn Berlinben személyesen is tárgyal Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnökkel, aki a Német-Görög Kereskedelmi és Iparkamara (DGIHK) gazdasági fóruma alkalmából látogat a német fővárosba. A fórumon mindketten felszólalnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnököt hétfőn várják Brüsszelbe, ahol az Európai Unió vezetői a török-görög határon az elmúlt napokban kialakult migrációs válsághelyzetről kívánnak tárgyalni vele.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!