2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Bizalmat kapott a brit kormány, May konzultációt ajánl az ellenzéknek

A brit miniszterelnök és kormánya megnyerte a bizalmi szavazást. Theresa May és kabinetje mindössze 19 szavazattal, 325 támogatóval 306 ellenében kapott bizalmat a brit parlament képviselőházától. A kormányfő bejelentette: még szerda este megkezdi a tárgyalásokat vezető politikusokkal a brexitjavaslat további sorsáról.

  • Bizalmat kapott a brit kormány, May konzultációt ajánl az ellenzéknek

„Kétségtelenül ez egy zombikormány” – fogalmazott a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn, aki nem fogta vissza magát a kormány elleni bizalmatlansági szavazást megelőző vitán. Mi több, a Theresa May miniszterelnök által szavazásra benyújtott brexitjavaslatot is „Frankenstein-javaslatnak” nevezte, ami már hivatalosan is halott, a miniszterelnök pedig Corbyn szerint csak másra akarja hárítani a felelősséget.

A kormányról és a kormányfőről szóló vita egész nap feszült hangulatban telt. Azt a konzervatívok egy része és az északír unionisták már kedden jelezték, hogy támogatni fogják Mayt így várható volt, hogy a kormány nem bukik meg, az este 8-kor megtartott szavazás azonban szoros eredménnyel zárult.

306-an voksoltak Mayék ellen, 325-en pedig mellettük – a kiegyenlítettséget mutatja, hogy a két párt között csak 19 szavazat volt. A kormány menesztéséhez 318 szavazatra lett volna szükség.

May személyes konzultációt javasolt

A miniszterelnök az eredmény kihirdetése után bejelentette, hogy még az este megkezdi a tárgyalásokat vezető politikusokkal a brexitjavaslat további módosításáról. „Tárgyalásokat javasoltam tapasztalt képviselőtársaim és a kormányom tagjai között. És szeretném azt is, hogy a pártok vezetőivel személyesen, egyenként tárgyalhassak. Ezeket a találkozókat szeretném már ma este elkezdeni” – közölte a szavazást követően.

 

A bizalmatlansági szavazást kezdeményező munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn szerint a legfontosabb, hogy elkerüljék a rendezetlen kilépést. „Múlt éjjel a képviselőház egyhangúan elutasította a kormány javaslatát. Egy hete a képviselőház elutasította a megegyezés nélküli brexit lehetőségét. A kormánynak most világosan ki kell zárnia egy megegyezés nélküli kilépés katasztrofális lehetőségét. Arra kérem a miniszterelnököt, hogy erősítse meg azt, hogy a kormány nem fogadja ez az Európai Uniótól a no-deal lehetőségét” – jelentette ki Corbyn.

Theresa May tehát a következő napokat tárgyalásokkal tölti, hogy kiderítse, a parlamenti többség milyen feltételekkel támogatná a kilépést. Csak a következő héten állhat elő egy olyan tervvel, amit a parlament ismét vitára bocsáthat, és csak ezután utazhat Brüsszelbe, hogy ismét tárgyaljon az uniós vezetőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!