2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Bezárkózik az Európai Unió

A tagállami vezetők rendkívüli uniós csúcstalálkozóján döntöttek arról, hogy az új koronavírus okozta járvány miatt legalább harminc napra lezárják az EU külső határait. A korlátozás alól többek között a schengeni egyezmény tagországainak polgárai, a britek, valamint a blokkon kívüli országokból érkező orvosok és ápolók jelentik a kivételt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az is kulcsfontosságú, hogy a következő napokban a védőfelszerelések beszerzésében is előrelépés történjen.

  • Bezárkózik az Európai Unió

A járványhelyzet miatt az Európai Unió történetében eddig példátlan mértékű beutazási tilalomról döntöttek a tagállamok vezetői kedden. Az állam- és kormányfők virtuális csúcstalálkozóján zöld jelzést kapott a bizottsági javaslat, miszerint legalább harminc napra lezárják a schengeni övezet külső határait. Akár szimbolikus is lehetne, hogy az estébe nyúló ülést követően nem a csúcsintézmények vezetői Brüsszelben, hanem Angela Merkel német kancellár – a nyitott határok egykori szorgalmazója – állt először kamerák elé Berlinben, majd tájékoztatott a szigorításról. – Németország azonnal életbe lépteti az intézkedést – közölte, hozzátéve, hogy a tagállamok teljes egyetértésben döntöttek a harminc napig tartó beutazási tilalomról. Megerősítette azt is, hogy a korlátozás egyelőre harminc napra szól, de amennyiben a járványhelyzet úgy kívánja, az meg is hosszabbítható. – Most a polgárok egészsége a prioritás – szögezte le Merkel, aki szerint az áruk szabad áramlásában, illetve az egységes belső piac működésében is teljes volt az egyetértés az országvezetők között.

Kedd este Charles Michel, az Euró­pai Tanács elnöke Brüsszelben a járványhelyzettel kapcsolatban kiemelte: kulcsfontosságú, hogy még a következő napokban eredményt érjenek el a védőfelszerelésekre vonatkozó közös beszerzésekben. – Természetében és méreté­ben is kivételes válsággal állunk szemben – fogalmazott Charles Michel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig köszönetet mondott azért, hogy a tagállamok felkarolták a bizottság járványügyben tett javasla­tait. – Most a tagállamokon a sor, hogy a külső határokat lezárják – mondta, utalva arra, hogy az EU-nak önmagában erre nincs hatásköre.

Von der Leyen első ízben hétfő este tájékoztatta az európai közvéleményt a beutazási tilalomról. Utóbbi alól természetesen kivételt képeznek majd az euró­pai uniós állampolgárok, a schengeni egyezmény tagországainak polgárai, illetve azon harmadik országbeli személyek, akik állandó európai lakcímmel rendelkeznek. A frissen kilépett britekre a beutazási tilalom nem vonatkozik, ők európai polgároknak minősülnek – erősítette meg Von der Leyen, a rendelkezés nyilvánosságra hozott szövege pedig azt is kimondja, hogy amennyiben hajlandók rá, az Egyesült Királyság és Írország is korlátozhatják a blokkon kívülről történő beutazást. (Írország, bár EU-tagállam, máig fenntartja a saját határellenőrzés jogát, és nem tagja a schengeni térségnek.) A továbbiakban az unió szintén fogadja majd a nem schengeni államokból érkező orvosokat, ápolókat, határőröket, diplomatákat, illetve a nemzetközi védelemre szoruló személyek előtt sem zárja be az ajtót.

A bizottsági elnök kedd este pozitívumként említette azt is, hogy a bizottság tudományos szakértőkből álló, frissen létrehozott csoportja is a minél kisebb mértékű társadalmi érintkezést javasolta a koronavírus feltartóztatásának érdekében. A bizottság nemrég egy videót is közzétett, amelyben Von der Leyen azt üzente az európaiaknak: „Önök az otthonmaradással segíthetik a legtöbbet!” A felvételen az is elhangzik, hogy Brüsszel számításai szerint akár az őszre piacra kerülhet a koronavírus elleni oltóanyag.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!