2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Befejeződtek Romániában a helyhatósági választások

Magyar Nemzet

2020. szeptember 27., vasárnap 20:22, frissítve: vasárnap 22:35

Az előrejelzések szerint a jobbközép sikerét hozhatták a román helyhatósági választások. A többségében magyarok lakta megyékben az országoshoz mérten alacsonyabb volt a részvételi arány. Ennek ellenére a határon túli magyar tömörülések bizakodóak. A 45 ezer önkormányzati tisztség elnyerésére több mint 10 ezren indultak a magyar pártok színeiben.

Szigorú egészségügyi intézkedések közepette rendezték meg a helyhatósági választásokat vasárnap Romániában.

A 18,3 millió választópolgár helyi idő szerint reggel 7 és este 21 óra között adhatta le voksát. Az egyfordulós rendszerben polgármestereket, önkormányzati képviselőket és megyei tanácselnököket választottak.

A 45 ezer önkormányzati tisztségre több mint negyedmillió jelölt pályázott, közülük több mint 10 ezren a magyar pártok színeiben. Az erdélyi megyékben az országoshoz mérten kevesebben voksoltak.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt szövetségre lépett, és 12 megyében 2200 jelöltet és 94 polgármestert indított.

Az RMDSZ már a voksolás előtt ara figyelmeztetett, hogy meg akarják osztani a magyarságot azáltal, hogy Székelyföldön a magyar jelöltek román pártok listáin is indultak.

Az exitpollok szerint a kisebbségbe kormányzó Nemzeti Liberális Párt és a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát nyerte a voksolást, de a hivatalos eredményeket csak hétfőn teszik közzé.

 

 

Bajkai István és Pesty László is Marosvásárhelyen várják az eredményt

Bajkai István országgyűlési képviselő, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke és Pesty László, az írdalá.hu. kampányfőnöke részt vesz a romániai helyhatósági választások marosvásárhelyi eredményhirdetésén. Mint arról a Magyar Nemzet többször is beszámolt, Soós Zoltán, a Romá­niai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a kisebb erdélyi magyar pártok támogatását élvezve harcba szállt Marosvásárhely polgármesteri székéért. A hatgyermekes családapa korábban a Magyar Nemzetnek adott interjújában

az elmúlt húsz év legfontosabb megméretésének nevezte a vasárnapit.

Húsz év után tehát most van rá ismét esély arra, hogy Soós Zoltán révén újból magyar politikus vezesse az etnikailag megosztott várost.

 

Bajkai István és Pesty László a székelyföldi útjuk során találkoznak erdélyi magyar politikusokkal is, valamint részt vesznek a magyar támogatású Box Akadémia közgyűlésén, továbbá a Székely Nemzeti Tanács írdalá.hu petíciójának a támogatására buzdítják a székelyeket öt héttel annak lezárása előtt. A kezdeményezés célja, hogy

az EU egyik legnagyobb támogatási keretének elosztásánál a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben.

Bajkai István és Pesty László két és fél nap alatt kétezer kilométert tett meg öt települést – Gyergyószentmiklós, Csíkkarcfalva, Marosvásárhely, Csíkszereda, Kolozsvár – érintve. Csíkkarcfalván mások mellett találkoztak Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, aki helyben adta le a voksát a vasárnapi választásokon.

 

Kezet fogtak továbbá a legendás székely politikussal, Kulcsár Terza József bukaresti parlamenti képviselővel, aki a székelyek autonómiatervét már kétszer is beterjesztette.

 

Magyar Nemzet, Hír TV

 

Kapcsolódó anyagok:

Lesz-e történelmi fordulat Marosvásárhelyen?

Leadták voksukat és részvételre buzdítottak a magyar közösség vezetői