2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Az új görög kormányfő Schulznak is világosság tette

Görögországnak remélhetőleg sikerül majd megegyeznie hitelezőivel a fennálló adósság kérdésében, jelentette ki Athénban Martin Schulz. Az Európai Parlament elnöke az európai vezetők közül elsőként találkozott személyesen az új görög kormányfővel. A radikális baloldal vezette kormány újra szeretné tárgyalni a több száz milliárd eurós tartozását, valamint a kölcsönök feltételeit, hogy könnyítsen a lakosság terhein. Emellett azonban ígéretet tett arra is, hogy harcot indít az adócsalás ellen.

A görögök valóban új napra ébredhettek csütörtökön: a radikális baloldal és a nacionalista jobboldal alkotta új kormány már első munkanapján radikális átalakításokat jelentett be. A Reuters által megkérdezett athéniak pozitívan fogadták a kormány bemutatkozását. „Időt kell adni nekik és támogatni, amit csinálnak. Mert mi történt volna az országgal, ha a korábbi politika folytatódott volna? Teljes pusztulás” – nyilatkozta Tasos Tsapatsanis nyugdíjas közgazdász.

Az új kabinet felmondaná azokat a feltételeket, amelyeket elődje még az EU és az IMF mentőcsomagjáért cserébe vállalt. A hírek szerint le akarják állítani a legnagyobb áramszolgáltató, a legnagyobb olajfinomító és a pireuszi kikötő privatizációját, valamint a repterek és az autópályák magánosításának is gátat szabhatnak.

Emelik a minimálbért és az alacsony nyugdíjakat. Számos tanácsadót elbocsátanak, sok közszolgát viszont visszavesznek. Emellett új megállapodást kötnének a nemzetközi hitelezőkkel: valószínűleg az adósság egy részének elengedését vagy átütemezését kérik majd.

Az IMF és az uniós vezetők azonban mindezt elutasítják. Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter a Bundestagban megerősítette: Athénnak tartania kell magát a kötelezettségeihez, és hasonlóképpen nyilatkozott az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is. Athén az EU-nak és az IMF-nek 250 milliárd, a magánbefektetőknek pedig 75 milliárd euróval tartozik.

Görögország mindenesetre szeretne kiegyezni az EU-val: ezt az új görög kormányfő is világossá tette az Európai Parlament elnökének athéni látogatásán. „Számítunk önre, és hisszük, hogy Európának szolidaritásra van szüksége. Nagyon optimista vagyok, hogy végül sikerül egy közös megoldást találni a közös jövőnkre” – fogalmazott Alekszisz Ciprasz görög kormányfő.

Az EP elnöke reméli, hogy Görögországnak sikerül majd megegyeznie hitelezőivel. Az adósságelengedést azonban, uniós kollégáihoz hasonlóan, ő sem pártolja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!