2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Az összes illegálisan felhúzott épületet lerombolják

Görögországban országos felmérés indul az illegálisan felhúzott épületekről, és lerombolják mindet. Ezt a miniszterelnök közölte, aki szerint első körben 3200 illegális épületet rombolnak le Athén környékén. Júliusban a szabálytalan építkezések és lezárások miatt a tűzoltók késve tudták csak megfékezni a görög főváros körüli pusztító tűzvészt.

  • Az összes illegálisan felhúzott épületet lerombolják

A pusztító tűzvész fél nap alatt 1300 lakóépületet semmisített meg Athén környékén. A friss adatok szerint 91 ember halt meg, de még ez se a végleges szám, mert még mindig vannak eltűntek. Az oltás vezetői már júliusban arra panaszkodtak, hogy a mentést az illegálisan épült házak, engedély nélküli terület lezárások nehezítették.

„Azt a káoszt, amit az engedély nélkül felhúzott épületek okoztak az oltás során, nem engedhetjük meg még egyszer. Minden építményt le fogunk rombolni, ami veszélyezteti az erdőtüzek, bozóttüzek oltását, az emberéletek mentését. Tartozunk ennyivel mindazoknak, akik életüket vesztették a legutóbbi tragédiában” – mondta Alexisz Cipresz, görög miniszterelnök.

A görög polgárvédelmi miniszter július végén lemondott, amiért a lakosságot hibáztatta a lassú mentés miatt. Azóta viszont a hivatalos vizsgálat is megállapította, hogy legalább egy tucat esetben a tűzoltók valóban az illegális építmények miatt nem tudtak előre haladni és ez emberéletekbe került. Görög szakértők szerint a klímaváltozásnak is köze lehet a tragédia mértékéhez. A kiszáradt növényzet miatt a lángok gyorsan terjedtek.

„A szél egyre erősebb és egyre inkább kiszámíthatatlan az iránya. Ilyesmi korábban nem fordult elő, a szél mindig egy adott irányból fújt és a levegőből könnyű volt oltani. Most a lángok bármerre terjedhetnek, ráadásul a hőmérséklet ingadozása is sokkal szélsőségesebb” – mondta Grigoriosz Stamoulisz, Megara polgármestere.

A vizsgálatok szerint a tüzeket gyújtogatás okozta, egy órán belül több tucat tűzfészek keletkezett a lakott területek közelében. Gyújtogatás miatt eddig senki ellen nem indult vizsgálat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!