2019. március 26.,
kedd, Emánuel napja

Az orosz pátriárka reméli, hogy az ortodox egyház megőrzi egységét

MTI

2018. október 13., szombat 20:00

Reményét fejezte ki Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája szombaton azzal kapcsolatban, hogy az ortodox egyház „meg tudja őrizni egységét és leküzdi a válságot”, amelyet az váltott ki, hogy a konstantinápolyi patriarchátus a héten megújította az ukrán ortodox egyháznak az orosz ortodox egyháztól való különválására vonatkozó támogató állásfoglalását.

Kirill pátriárka a fehérorosz fővárosban tett látogatásán beszélt erről, amelynek során találkozik Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel. A pátriárka hétfőn elnökölni fog az orosz ortodox szinódus most először Fehéroroszországban tartandó ülésén, amelyen valószínűleg ki fogja „értékelni” a konstantinápolyi patriarchátus döntését - mondta Alekszandr Volkov, Kirill pátriárka sajtótitkára. "A válasz megfelelő és kemény lesz" - tette hozzá.

A konstantinápolyi ortodox szinódus csütörtökön megújította az ukrán ortodox egyháznak az orosz ortodox egyháztól való különválására vonatkozó korábbi támogató állásfoglalását - közölte Emmanuel francia metropolita a tanácskozás után újságírókkal.

Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkához azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az egységes ukrajnai helyi egyház megalapításáról. A szabályok szerint az adott ország államfőjének kell kérelmeznie az egyház autokefállá, azaz független nemzeti egyházzá minősítését. Ebben a kérdésben - amennyiben nincs konszenzus az ortodox egyházak között - a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának van joga döntést hozni.