2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Külföld

Az olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom „eltűnt” Emilia Romagnában és Calabriában is

A baloldal előnyét mutatták az első exitpoll-eredmények Olaszország Emilia Romagna tartományában vasárnap tartott választáson. A RAI olasz közszolgálati rádió-televízió közlése szerint az este 11 órai urnazáráskor rendelkezésre álló exitpoll-adatok szerint a baloldal jelöltje Stefano Bonaccini 47-51 százalék között teljesített, miközben a Matteo Salvini vezette jobboldal színeiben indult Lucia Borgonzoni 44-48 százalék között állt.

  • Az olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom „eltűnt” Emilia Romagnában és Calabriában is

 

Az első előrejelzések megerősítették a korábbi felméréseket. Az SWG és a Supermedia közvéleménykutató 48-52 százalékra jósolta Bonaccini eredményét, és 40-44 százalék közöttire Borgonzoniét.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) eredményét eddig 5 százalék körül mérték.

A baloldali Demokrata Párt (PD) támogatottságát 31 százalékra becsülik, a Matteo Salvini vezette Ligáét ugyanígy 31 százalékosra. Az eddigi első számítások a baloldali koalíció erejét 47 százalék fölött mérik, a jobboldaliét 45 százalékra. A végleges részvételi adatok szerint Emilia Romagnában a szavazásra jogosultak több mint 67 százaléka járult az urnákhoz, sokkal többen a 2014-es helyhatósági választások 37,7 százalékához képest. Az exitpoll szerint magasabb volt a részvételi arány a városokban, főleg Bolognában és térségében, mint a kisebb településeken. Stefano Bonaccini és Lucia Borgonzoni is csak a biztos számok ismerete után kíván nyilatkozni, ami azt jelenti, hogy az első politikai bejelentések a hajnali órákban várhatók.

Helyettük Matteo Salvini a Liga és a jobboldali pártkoalíció vezetője beszélt az exitpoll eredmények után tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy a még "nem biztos" eredményeket nem lehet kommentálni.

Akárki győzött is, tiszteletben tartjuk a választási eredményt, hiszen ez a nép akaratát fejezi ki

- hangoztatta, és köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni. Megjegyezte, hogy a Liga és a jobboldal hősies választási kampányt folytatott.

A mi érdemünk, hogy a hagyományosan baloldali Emilia Romagnában a jobboldal évtizedek után végre versenybe tudott szállni, és végre nem az történt, hogy a meccs már a kezdés előtt véget ért.

Matteo Salvini biztosnak mondta, hogy Calabriában a jobboldali jelölt Jole Santilli nyerte a választást.

Hangsúlyozta, hogy

a déli Calabriában a Liga lett az első számú politikai erő.

Tényként értékelte, hogy a kormánypárt M5S eltűnt Emilia Romagnában és Calabriában is - pedig a civil mozgalomból lett párt ebben a két régióban bírta korábban a legmagasabb támogatottságot.

Ez mindenképpen fordulathoz vezethet a kormányban

- jelentette ki Salvini. Elemzők szerint is a Demokrata Párt (PD) vezette baloldal jelöltjének győzelme fordulatot hozhat az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormányban - a baloldal felé mozdítva el. Főleg, ha az M5S támogatottsága valóban jelentős visszaesést mutat. Egyértelműbbnek tűnik a déli Calabriában született eredmény: az első mérések a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelöltjének, Jole Santellinek ítélik a győzelmet 49-53 százalék közötti eredménnyel. Calabriában a részvételi arány csak bő 44 százalékos volt.

Silvio Berlusconi, az FI elnöke Jole Santelli győzelmét kommentálva kijelentette, a baloldal nem aratott elsöprő sikert még saját politikai fellegváraiban sem, az M5S pedig szégyenletesen szerepelt.

Berlusconi minél előbbi parlamenti választásokat szorgalmazott a baloldali kormány leváltására.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!