2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Az olasz belpolitikai káosztól retteg Európa

Szerdán dől el, hogy megbukik-e az olasz kormány. A parlament bizalmi szavazást tart, miután öt miniszter lemondott – Silvio Berlusconi pere miatt. Az európai tőzsdék árfolyama több százalékot zuhant. A befektetők arra számítanak, hogy az olasz válság elhúzódik, és az ország csődközeli helyzetbe kerül.

Újra az olasz belpolitikai káosztól retteg Európa. A frankfurti, párizsi, milánói tőzsdeindex 2-3 százalékot zuhant, miután kiderült, hogy több hónapos patthelyzet kezdődhet Olaszországban, idén másodszor. A római parlament szerdán tart bizalmi szavazást a kormányról.

„Akármi lesz a szavazás eredménye, a bizonytalanság megmarad. Valószínű az előre hozott választás, ami hatalmas zavart okozna. De nem garantál stabilitást az se, ha a parlament mégis bizalmat szavaz a kormánynak” – véli Jeremy Gaudichon francia elemző.

A nagykoalíciós kormány két hónap huzavona után alakult meg februárban. Öt jobboldali miniszter szeptember végén lemondott, így tiltakozva Silvio Berlusconi volt miniszterelnök börtönbüntetése ellen. A kormány működésképtelenné vált, és parlamenti többségét is elveszítette.

„A piaci reakció egyértelmű. Ha a kormány elbukik a bizalmi szavazáson, akkor válság kezdődik. Amíg nincs kormány, az államadósság kamata emelkedni fog, az olasz tartozás pedig ezzel finanszírozhatatlanná válhat” – mondta James Mackenzi római elemző.

Olaszország az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága. Az államadósság a GDP 130 százaléka. A felvett hitelekre átlagosan 5 százalék kamatot fizet, de a kormányválság növeli az országkockázatot. Ha a kamatszint eléri a 7 százalékot, az olasz állam nem tudja finanszírozni adósságát, ami az államcsőddel lenne egyenértékű.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!