2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Az izraeli hadsereg betört Gázavárosba + videó

A Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok bővítését sürgetik a tokiói G7 csúcs résztvevői. A kétnapos csúcstalálkozó után kiadott közleményükben ugyanakkor tűzszünetre nem szólították fel a feleket csak a harcok időszakos szüneteltetésére. Közben az izraeli hadsereg betört Gázaváros szívébe. A szóvivő közölte, hogy a hadjárat kezdete, október 28-a óta harminckét izraeli katona esett el.

  • Az izraeli hadsereg betört Gázavárosba + videó

Az izraeli katonák behatoltak Gázavárosba és komoly tűzharcokba keveredtek. Az izraeli védelmi erők a terrorszervezet rejtekhelyeit és alagútrendszereit keresik. Sorra fedezik fel Észak-Gázában azokat a helyszíneket, ahonnan a Hamász fegyveresei a rakétákat indítják az izraeli célpontok irányába október 7-e óta.

A felvételek alapján több indítóállást is civil létesítménybe rejtettek. 50 rakétát tartalmazó kilövőállomást találtak egy mecsetnél, és egy gyermekotthonban is felfedeztek ilyet. A zsidó állam védelmi minisztere arról beszélt, hogy hihetetlen hosszú alagútrendszer húzódik Gázaváros alatt.

Gáza a legnagyobb terrorbázis, amelyet az emberiség valaha épített. Ez az egész város egy hatalmas terrorbázis. Kilométeres alagútrendszer a föld alatt, ezek összeköttetésben állnak a kórházakkal és iskolákkal. Ebben vannak a kommunikációs helyiségek, lőszerraktárak, pihenők – magyarázta Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere.

Közben egyre több civil keres menedéket a harcok elől a várostól délre. Ugyan itt is az izraeli hadsereg ellenőrzi a területet, azonban a jelentések szerint több ezren távoztak a Jeruzsálem által biztosított humanitárius korridor négyórás ideje alatt.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint már több, mint tízezer halálos áldozata van a támadásoknak Közülük több, mint 4200 gyermek.

Közben ritka esemény, de a Vöröskereszt orvosi segélyszállítmánya elérte Gáza egyik kórházát úgy is, hogy a konvoj kereszttűzbe került.

Ilyen feltételek között a humanitárius szervezetek nem dolgozhatnak. A személyzetet, a kórházakat és a civileket is védeni kell a nemzetközi humanitárius jog értelmében – mondta William Schomburg, a szervezet gázai missziójának vezetője.

A terület egészségügyi rendszere mindenből hiányt szenved. Ezért érkeznének a külföldi segélyek, az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy tábori kórházat hoz létre a Gázai övezetben. Az izraeli média jelentése szerint megérkezett öt, orvosi és élelmiszer-segélyt szállító repülőgép Egyiptomba mintegy száz önkéntes orvossal és nővérrel a fedélzetén.

Észak-Izraelben közben a hatóságok utakat zártak le, és felszólították az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyek közelében a Libanon felől érkező rakéták miatt.

Az izraeli légierő megtámadta a Hezbollah siíta szervezet dél-libanoni célpontjait, köztük egy katonai raktárt, kilövőállásokat, a terrorizmust szolgáló infrastruktúrát és a párt technológiai eszközeit. A támadást válaszként hajtották végre a Libanonból érkezett támadásokra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij szerint börtön vár Sojguékra

Zelenszkij szerint börtön vár Sojguékra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését, amely elfogatóparancsot adott ki két magas rangú orosz katonai vezető ellen, és hozzátette, hogy nem kerülik el az igazságszolgáltatást.
Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!