2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az EP jóváhagyta az új Európai Bizottságot

Megszavazta az Európai Parlament (EP) szerdán az új összetételű, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot, amelyben a magyar Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai tárcáért lesz felelős.

  • Az EP jóváhagyta az új Európai Bizottságot

Az Európai Parlament képviselői ma döntöttek az új Európai Bizottság személyi összetételéről.

Strasbourgban van tudósítónk, Zöldhegyi Katalin akit máris kapcsolunk élőben.

Kapcsolódó anyagok

A tervek szerint Híradónk után szavaznak az európai parlamenti képviselők az Ursula von der Leyen vezette új bizottságról. A várakozások szerint a testület megkapja a kellő támogatást a név szerinti voksoláson. Délelőtt Ursula von der Leyen bemutatta a jelöltjeit. Várhelyi Olivér kapcsán pedig örömének adott hangot, hogy tapasztalt uniós diplomaták erősítik majd a leendő Európai Bizottságot.

Ezekben a percekben is tart az ülés az Európai Parlament strasbourgi üléstermében, ahol a frakciók megvitatják az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság céljait, és a biztosjelöltek személyét.

Strasbourgban van tudósítónk, Zöldhegyi Katalin akit máris kapcsolunk élőben.

 

Szerdán szavaznak a bizottságról az Európai Parlamentben

Megszavazta az Európai Parlament az új összetételű Európai Bizottságot

Megszavazta az Európai Parlament (EP) szerdán az új összetételű, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot, amelyben a magyar Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai tárcáért lesz felelős.

A strasbourgi plenáris ülésen 707 képviselő adta le a voksát. A jóváhagyás mellett 461-en, ellene 157-en szavaztak, 89-en pedig tartózkodtak. A szabályok alapján a leadott szavazatok egyszerű többségére volt szükség.

A Jean-Claude Juncker vezette biztosi testületet 423:209 arányban hagyták jóvá öt évvel ezelőtt. Elődje, José Manuel Barroso esetében ez 488:137, illetve 478:84, Romano Prodi esetében 510:51 pedig volt.

Végül az EU-tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi majd ki minősített többséggel a bizottságot, de ez jórészt pusztán formalitásnak számít.

Az új Európai Bizottság eredetileg már november elsején hivatalba lépett volna, azonban ezt el kellett halasztani. A cél most december elseje, ami annak ellenére is biztosra vehető, hogy a kiválásra készülő Egyesült Királyság kormánya nem nevezte meg a jelöltjét, noha ez jogi kötelessége lett volna.

A halasztás azért vált szükségessé, mert az EP illetékes szakbizottságai különböző okokból elutasították az első francia, magyar és román jelöltet.

A csúszás miatt Jean-Claude Juncker elnök és a biztosi testület jelenlegi tagjai maradtak a posztjukon ügyvivőként.

Ursula von der Leyen új kezdetet ígért az Európai Unió számára

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke a strasbourgi plenáris ülésén bemutatta a programját, illetve csapata tagjait. A képviselők ezt követően, délben fognak szavazni a jóváhagyásról.

Beszédében Ursula von der Leyen aláhúzta, hogy nagy változások lesznek a következő öt évben, de ez a helyes út, még ha nem is mindig lesz könnyű. "Készen állunk, lássunk munkához" - mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt években az "itt és mostra", a különböző válságok kezelésére, és eközben az egység megőrzésére kellett fókuszálni, de az EU mindig is akkor teljesített legjobban, amikor bátran cselekedett. Erre példaként hozta fel a közös piacot és valutát, a keleti bővítést.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy kis híján sikerült elérni a nemi kiegyensúlyozottságot az új biztosi testületben.

Létkérdésnek nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet, amelyben szerinte Európának kötelessége vezető szerepet vállalnia, és erre képes is.

Kiemelte, nincsen egyetlen elvesztegethető perc sem, a kontinens karbonsemlegességének eléréshez pedig az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának támogatására van szükség. Továbbá elmondta, hogy mandátuma első száz napjában átfogó tervezettel fognak előállni a zöld átmenetről.

A megválasztott elnök kijelentette, a migráció kihívása nem fog eltűnni a közeljövőben, ezért olyan tartós, közös, humánus és hatékony megoldásokat kell találni, amelyek elfogadhatóak minden fél számára.

Biztosítani kell az itt maradók integrációját, ahogy a jogosulatlan kérelmezők visszaküldését is. Meg kell törni az embercsempész-hálózatok üzleti modelljét, meg kell egyezni a dublini menekültügyi rendszer reformjáról, illetve erősíteni kell a külső határok védelmét, és támogatni kell a migrációs származási és tranzitállamokat - közölte.

"Európa mindig menedéket fog nyújtani azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak" - mondta.

Kiemelte, hogy nem szabad megalkudni a közösség alapját képező jogállamiság ügyében, a brüsszeli testület nem fog vonakodni a szükséges intézkedések megtételétől annak védelme érdekében, ugyanakkor minden tagállamnak azonos elbánásban kell részesülnie.

Érintette az Egyesült Királyság kiválását is, és kijelentette, ő mindig is a brit tagság támogatója lesz.

Emellett beszélt az EU nemzetközi szerepének megerősítéséről, a multilateralizmus védelméről, a gazdasági és monetáris unió kiteljesítéséről, a digitalizációról, a tisztességes és szabad kereskedelemről, az innovációról és az iparpolitika jövőjéről is.

"Éljen soká Európa!" - zárta angolul, franciául és német elmondott beszédét.

A vitában a három legnagyobb frakció, a néppárti, a szociáldemokrata és a liberális-centrista képviselőcsoport vezetője támogatásáról biztosította Ursula von der Leyent. A zöldek nevében Ska Keller társelnök azt közölte, hogy tartózkodni fognak a voksoláson, minthogy elégtelennek tartják a tervezett éghajlatvédelmi programot. A radikális bal-, illetve jobboldali képviselők várhatóan egyaránt a testület ellen fognak szavazni. A szakemberek szerint szinte biztosan meglesz a többség a jóváhagyás mellett.

Ursula von der Leyen: nem szabad megalkudni a jogállamiság kérdésében

Nem szabad megalkudni a jogállamiság ügyében, annak érvényesülnie kell az Európai Unió minden egyes tagországában - szögezte le az Európai Bizottság megválasztott elnöke szerdán Strasbourgban.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén bemutatta programját és csapatát.

Rámutatott arra, hogy a jogállamiság a közösség alapja, ezért a brüsszeli testület a következő öt évben nem fog vonakodni a szükséges intézkedések megtételétől annak védelme érdekében, ugyanakkor minden tagállamnak azonos elbánásban kell részesülnie.

Érintette egyebek mellett az Egyesült Királyság kiválását is, és kijelentette, ő mindig is a brit tagság támogatója lesz.

Ursula von der Leyen: a migráció kihívása nem fog eltűnni a jövőben

A migráció kihívása nem fog eltűnni a közeljövőben, ezért olyan tartós és közös megoldásokat kell találni, amelyek elfogadhatóak minden fél számára - jelentette ki az Európai Bizottság megválasztott elnöke szerdán Strasbourgban.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén bemutatta programját és csapata tagjait, és beszédében kitért a bevándorlás kérdésére is.

Biztosítani kell az itt maradók integrációját, ahogy a jogosulatlan kérelmezők visszaküldését is. Meg kell törni az embercsempész-hálózatok üzleti modelljét, meg kell egyezni a dublini menekültügyi rendszer reformjáról, valamint erősíteni kell a külső határok védelmét, és támogatni kell a migrációs származási és tranzitállamokat - közölte.

"Európa mindig menedéket fog nyújtani azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak" - mondta.

Ursula von der Leyen: "létkérdés" a klímaváltozás elleni küzdelem

Létkérdésnek nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet az Európai Bizottság megválasztott elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, amikor bemutatta programját és csapatát. Európának kötelessége vezető szerepet vállalni e téren, és ehhez a lehetőségei is megvannak - jelentette ki Ursula von der Leyen.

"Nincs egyetlen percünk sem, amelyet elvesztegethetünk" - közölte.

Kiemelte, hogy a klímasemlegesség eléréshez az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának támogatására van szükség. Hozzátette, mandátuma első száz napjában átfogó tervezettel fognak előállni a zöld átmenetről.

Hír TV/ MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!