2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Szerdán szavaznak a bizottságról az Európai Parlamentben

Hír TV

2019. november 26., kedd 17:29

Szerda délben szavaz az Európai Parlament az Ursula von der Leyen vezette új bizottságról. A várakozások szerint a testület meg fogja kapni az európai parlamenti képviselők többségének támogatását a név szerinti szavazáson. A néppárti képviselők és a szocialisták várhatóan igennel szavaznak majd, a zöldek pedig tartózkodnak.

 

Strasbourgban szerdán 12 órakor kezdődik a szavazás, amely során a 751 képviselő, egyenként, név szerint szavaz majd. A legnagyobb képviselőcsoporttal rendelkező néppárti frakció vezetője, teljes támogatásáról biztosította az Ursula von der Leyen vezette bizottságot. Manfred Weber még nem tudta túl tenni magát azon a sérelmén, hogy Orbán Viktor és Emmanuel Macron egymással együttműködve sikeresen megakadályozták bizottsági elnöki jelölését.

Meglepett, amikor olvastam Macron kijelentését, az európai parlamenti választás előtt Macron azt mondta, majd a polgárok döntenek arról, hogy Orbán vagy Macron Európáját akarják. A francia elnök fogalmazott így. A választások után azonban azt olvasom a lapokban, hogy álláspontja sok pontban egyezik Orbánéval és közös Európa víziójuk van

– közölte Weber néppárti frakcióvezető.

A szocialisták frakcióvezetője Iratxe Garcia azt mondta, hogy igennel fognak szavazni a keddi szavazáson. A szocialista képviselők Várhelyi Olivér biztosjelölti meghallgatásán azt hangoztatták: nincsenek meggyőződve arról, hogy Várhelyi bővítési és szomszédságpolitikai biztosként távolságot tud majd tartani az általuk folymatosan támadott magyra kormánytól.

A zöldek ugyanakkor valószínűleg tartózkodni fognak. A Hír TV arról érdeklődött, hogy miért támadják Várhelyi Olivért, hiszen a tagállamoknak kellett jelölteket ajánlaniuk a Bizottságba,

A kérdés az, kit küld a tagállam a Bizottságba? Olyasvalakit, akit Orbán (minek is?) igazi hazafinak, hívott, aki a kormányát követi? Valami ilyesmit mondott. Vagy pedig olyasvalakit küldünk a Bizottságba, aki az európai eszmét és a közös európai érdeket tartja szem előtt?

– tette fel a kérdést stábunknak Ska Keller, a Zöldek-Európai Szabad Szövetség társelnöke.

A politikus arról is beszélt, hogy ha Várhelyi Olivér ennyire elkötelezettje a jogállamiságot leépítő Orbán kormánynak, akkor bővítési és szomszédságpolitikai biztosként milyen alapon kérheti számon a jogállamiságot a csatlakozásra váró országokon.

A liberálisok még nem döntöttek. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselőjeként még egyeztetni fog a Macron-féle Renew Europe frakció tagjaival.

Azt gondolom, hogy nem volt egyértelmű az ő elhatárolódása Orbán Viktortól. Még nem döntöttüjk el, hogyan fogunk szavazni. Mi nem vagyunk megelégedve azzal, ami történik. nyilvánvalóan itt többről is van szó, a bizottság egészéről. Úgyhogy erről még hosszan fogunk a frakcióval és a pártvezetéssel beszélni. Holnap kiderül

– mondta Donáth Anna.

Ujhelyi István szocialista képviselő pedig azt közölte tudósítónkkal, igennel fog szavazni. Ezt az álláspontot vallja Frans Timemrmans a bizottság első alelnöke is, a holland szocialista politikus szerint ugyanis az új testületnek minél korábban hamarabb meg kell kezdenie a munkát.

Hír TV