2019. július 16.,
kedd, Valter napja

Az elmúlt évek legrosszabb érettségi eredménye Romániában

Hír TV

2019. július 11., csütörtök 12:47

Válságstábot alakítottak az erdélyi szülők Romániában, az elmúlt évek legrosszabb érettségi eredménye miatt. A román nyelv- és irodalom lehet a legfőbb oka annak, hogy gyengébben teljesítenek az erdélyi magyar diákok.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron gimnázium az egyik legjobb magyar nyelvű intézmény Erdélyben. Ennek ellenére idén a diákok több mint 20 százaléka sikertelen érettségi vizsgát tett, ez jóval több mint a korábbi években. Országszerte az adatok szerint minden második diák éppen csak átment az érettségi vizsgán.

Romániában az érettségizők több mint 60 százaléka kapott az vizsga teljesítéséhez szükséges elégséges osztályzatot. Az országos átlagnál jóval gyengébbek a magyar diákok eredményei, akiknek ismét a román vizsga jelentette a legnagyobb kihívást. A főként magyarok lakta Kovászna megyében a 10 legjobb minősítést kapott diák több mint fele román anyanyelvű. A Magyar Szülők Szövetsége ezért válságstábot hozott létre.
Szerintük a differenciált érettségi lenne a megoldás a problémára.

A válságstáb célja, hogy már az őszi pótérettségire megoldásokat dolgozzanak ki. Szombaton a szülőkkel, kedden pedig az illetékes államtitkársággal és az oktatási szervezetekkel ülnek egy asztalhoz.

 Hír TV