2019. november 15.,
péntek, Albert, Lipót napja

Az életével játszik, aki nem várja meg az ár lehúzódását

Hír TV

2018. szeptember 16., vasárnap 22:00, frissítve: vasárnap 22:19

Heves esőzések követik a Florence nevű hurrikánt, az Egyesült Államok délkeleti partvidékén súlyos áradások veszélye miatt adtak ki figyelmeztetést. Eddig 13 halálos áldozata van a viharnak.

Katasztrofális áradások - így jellemzik a hatóságok a Florence nyomában a délkeleti államokban tapasztalható vízügyi helyzetet. A hurrikán pénteken érte a partmenti településeket, Észak-Karolina államban két nap alatt 60 cm eső esett, és vélhetően 1 méteren fog tetőzni.

„Kérem, ne tévessze meg Önöket, hogy a vizek gyorsan lehúzódnak. Az árvízveszély valóságos, és nemcsak nő a vízszint, de egyre veszélyesebb az áradások kiterjedése is. Drámai mértékben meg fog emelkedni a folyók vízszintje” – mondta Cumberland megye rendőrfőnöke.

Sok helyi lakos a vihar elülte után elkezdett visszatérni otthonába, de a hatóságok figyelmeztetnek, hogy az életével játszik, aki nem várja meg, hogy a vihart követő ár lehúzódjon, és a biztonsági helyzet normalizálódjon.

„A legrosszabb még csak most jön. A folyók mellett 1 mérföldes körzetben kötelező kitelepítést rendeltünk el. 24 órára érvényes a parancs” – így Fayetteville vezetője.

Péntek óta 900 ezer lakos maradt áram nélkül, a megtépázott villanyvezetékek helyreállítása hetekig is eltarthat. Közel négyezer otthon és 300 vállalkozás telephelye rongálódott meg, a mentőegységek helikopterrel, csónakkal szállítják el a vizek által körbezárt területeken rekedteket.

Nagyon sok önkéntes mozdult meg, hogy segítsen a bajbajutottakon. Az állami ideiglenes szállásokon kívül éttermek, pub-ok nyitottak meg, hogy ott várakozhassanak a lakosok az eső elvonulására, sok vállalkozás ingyenkonyhát kezdett üzemeltetni, hogy meleg ételhez jussanak az otthon nélkül maradtak.

Donald Trump Észak-Karolina 8 megyéjét katasztrófasújtotta területnek nyilvánította, ez a rendelkezés lehetővé teszi, hogy szövetségi támogatást utaljanak a helyreállítási munkák finanszírozására.