2021. május 18.,
kedd, Erik, Alexandra napja

Ayaan Hirsi Ali: Biden arra sem emlékszik, hogy mit evett ebédre

Magyar Nemzet

2021. március 9., kedd 11:00

Préda címmel írt könyvet Ayaan Hirsi Ali amerikai-holland író, aktivista, akivel a holland NRC Handelsblad napilap online felületén jelent meg interjú, amit először az Erdély.ma című portál szemlézett magyarul. Ali eredetileg Szomáliából menekült Hollandiába, ahol politikai karrierbe is fogott: 2003 és 2006 között a Mark Rutte-féle Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) berkeiben politizált. Miután kiábrándult az iszlámból, olyan iszlámkritikus hollandokkal dolgozott együtt, mint Theo Van Gogh, akivel egy marokkói muszlim a nyílt utcán végzett 2004-ben. Ayaan Hirsi Ali jelenleg az Egyesült Államokban él, de ma is nyomon követi az európai politikát és kutatja a bevándorlás hatásait az uniós tagállamokra. A „Préda” című könyvben például arra a következtetésre jut, hogy

Európában a nagy arányú bevándorlás vezet a szexuális bűncselekmények számának növekedéséhez.

Elmeséli azt is, hogy a kilencvenes évek elején, őt magát milyen atrocitások érték a hollandiai befogadóközpontban: amikor biciklizni akart, egy menedékkérő férfi azt ordította oda neki, hogy

„egy szomáliai nőnek szégyen a biciklizés, hiszen akkor szét kell tennie a lábát. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy a nő szexre megkapható.”

Az NRC-nek adott nyilatkozatában a nőjogi aktivista keményen odaszólt a szerinte ”a lakosságukkal játszó„ európai kormányoknak. Mint mondta, ezek sok esetben szándékosan elmossák a bűnügyi statisztikákat, nem használják a migráns kifjezést, így söpörve a szőnyeg alá a problémát. – A könyv elkészítésekor több kormányzati szereplőtől is kértem adatokat. Ezeket néha megkaptam, de sokszor inkább azt válaszolták, hogy ”mi nem gyűjtjük etnikai vagy vallási alapon információt”. Utóbbi legfőbb oka a második világháború. Emellett vannak olyan európai országok is, ahol látják az ok-okozati összefüggést, de inkább eltitkolják – vélekedett, az újságíró nyomására végül beismerve, hogy utóbbi kapcsán Németországra gondol. Az írónő amellett is érvel, hogy

Európában a menekültügyi rendszerek drasztikus átdolgozására lenne szükség. Szerinte már előzetesen fel kellene tudni mérni, hogy adott menedékkérő képes lesz-e a sikeres európai életre.

Emellett a világ vezetőinek törekedniük kell rá, hogy a polgárháborúk, klímváltozás és élelmiszerhiány sújtotta milliók életkörülményeit, politikai helyzetét javítsák, hiszen ők csak így maradnak majd a hazájukban – vélekedik Ayaan Hirsi Ali, aki az interjúban a holland kormánypárt, a VVD, valamint a bevándorláskritikus Szabadságpárt iszlámpolitikáját egyaránt bírálja.

 

Az amerikai politikáról szólva kifejti azt is: az Egyesült Államokban a muszlim kisebbség valóban kisebbség, nem bír tényleges politikai befolyással. Ugyanakkor egyetértett azzal, amikor Donald Trump kilátásba helyezte a muszlim többségű országokból való beutazás korlátozását. – Jelöltként azt mondta: itt az ideje, hogy felvegyük a harcot a radikális iszlámmal. A hivatalban töltöt négy elnöki éve alatt viszont ezt senki nem tette meg – húzta alá Ali, aki Joe Bidennel sem bánik kesztyűs kézzel:

szerinte a jelenlegi amerikai elnök „valószínűleg arra sem emlékszik, hogy mit evett ebédre”.

– El tudom képzelni, hogy egyesek megpróbálják majd kihasználni őt. […] A demokraták körében egyre inkább a baloldali szélsőségesek dominálnak – szögezi le az interjúban.

Ayaan Hirsi Ali jelenleg az Egyesült Államokban él, maga mögött hagyta Hollandiát
Fotó: ahafoundation.com

 

Magyar Nemzet