2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Atommentes lesz Korea?

Észak-koreai hivatali partnerével, Kim Jong Csollal, az állampárt központi bizottságának alelnökével találkozik Mike Pompeo amerikai külügyminiszter november 8-án, csütörtökön New Yorkban.

  • Atommentes lesz Korea?

Az amerikai külügyi tárca hétfői tájékoztatása szerint Mike Pompeo és a széles körben Kim Dzsong Un észak-koreai vezető jobbkezének tekintett Kim Jong Csol az amerikai elnök és az észak-koreai vezető júniusi, Szingapúrban tartott találkozójának közös zárónyilatkozata négy pontját, köztük a Koreai-félsziget teljes és igazolható atommentesítését vitatják meg. A találkozón részt vesz Stephen Biegun, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja - tette hozzá az amerikai külügyminisztérium.

A közös nyilatkozat négy pontban foglalta össze, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un csúcstalálkozóján az Egyesült Államok és Észak-Korea mit vállalt.

Amellett, hogy Phenjan elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett, a két ország vállalta továbbá, hogy újfajta kapcsolatokat építenek ki az amerikai és az észak-koreai nép béke és jólét iránti vágyával összhangban, közös erőfeszítéseket tesznek a tartós és stabil béke megteremtése érdekében a Koreai-félszigeten és felkutatják és átadják egymásnak a koreai háborúban fogságba esett és eltűnt katonák maradványait.

Az amerikai külügyminisztérium tudatta azt is, hogy az Egyesült Államok és Kína felső szintű diplomáciai és védelmi megbeszélést folytat november 9-én Washingtonban. A találkozón Pompeo mellett James Mattis amerikai védelmi miniszter, kínai oldalról pedig Vej Feng-ho védelmi miniszter és Jang Csie-csi, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága (KB) Politikai Bizottságának tagja, a KB külügyi bizottsága hivatalának vezetője, volt külügyminiszter vesz részt.

A szóban forgó megbeszélést korábban októberre tűzték ki Pekingben, de szeptember végén elhalasztották annak nyomán, hogy Washington szankciókat vetett ki egy kínai cégre és annak vezetőjére, amiért fegyvereket vásárolt Oroszországtól, illetve hadiipari termékeknek az eladását hagyta jóvá Tajvannak mintegy 330 millió dollár értékben.

Mattis mindazonáltal október közepén találkozott Vej Feng-hóval Szingapúrban a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét (ASEAN) alkotó országok védelmi minisztereinek találkozójának keretében. Sajtóbeszámolók szerint megbeszélésüknek kézzel fogható eredménye nem volt, de egyetértettek abban, hogy országaiknak szükségük van a magas szintű kapcsolatok elmélyítésére a feszültségkezelés és a konfliktusok kordában tartása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!