2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Atomfegyver-leszerelési programról állapodott meg a két Korea

Atomfegyver-leszerelési programról állapodott meg az észak és dél koreai vezető. A két ország közötti háborús konfliktus lezárásáról is aláírtak egy egyezményt.

  • Atomfegyver-leszerelési programról állapodott meg a két Korea

Phenjanban fogadta az észak-koreai diktátor a dél-koreai elnököt. A történelmi találkozón megállapodtak, hogy Észak Korea bezárja a legnagyobb rakétakísérleti telepét és folyamatosan leszereli az atomfegyvereit. Aláírtak egy egyezményt, amelyben deklarálják, hogy lezárják a két ország közötti háborús konfliktust.

„Véget vetünk a brutális, tragikus ellenségeskedésnek és megegyeztünk, hogy a koreai félszigetet a béke földjévé tesszük, ahol nincsen helye atomfegyvereknek” – fogalmazott Kim Dzsong Un, majd azt is bejelentette, hogy a dél-koreai elnök meghívásra, hamarosan Szöulba látogat. A dél-koreai elnök szerint a történelmi látogatás, akár még ebben az évben is megtörténhet.

„A két Korea először tudott megállapodni egy atomfegyver leszerelési programról. Ez nagyon nagy fejlemény. Észak Korea végleg bezárja a toncsgcsangi rakétakísérleti telepet és  a külföldi megfigyelők végigkísérhetik ezt a folyamatot”- mondta Moon Jae-In elnök.

Észak Korea az egész világot meglepte, amikor bejelentették, hajlandók feladni az atomprogramjukat. Évtizedek óta minden erőforrást arra fordított a kommunista diktatúra, hogy olyan atomfegyvereket és rakétákat fejlesszen, melyek képesek elérni az Egyesült Államok nyugati partvidékét. Idén azonban az egyik legnagyobb föld alatti kísérleti telep összeomlott, ezután előkészítettek egy történelmi találkozót az amerikai elnökkel. Donald Trump Szingapúrban találkozott Kim Dzsong Unnal, ahol konkrét részletek nélkül megállapodtak az atomleszerelési programról és arról, hogy ezután Amerika fokozatosan kivezeti a szankciókat. A júniusi találkozó óta azonban érdemi lépések nem történtek.

A szerdai találkozó már valódi eredményeket hozhat, a két koreai vezető abban is megállapodott, hogy közösen pályáznak a 2032-es nyári olimpia rendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!