2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Aszad bűncselekménynek nevezte a gáztámadást

A szíriai katonai beavatkozás lehetősége továbbra is napirenden van – jelentette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár. Közben Aszad elnök interjút adott egy amerikai hírtelevíziónak, amelyben azt mondta: kormánya betartja az amerikai–orosz megállapodást, és átadja az ENSZ szakértőinek a fegyverek tárolásának helyszíneit tartalmazó listát. Egyúttal bűncselekménynek nevezte az augusztus végén végrehajtott gáztámadást, amelyért szerinte a felkelők a felelősek.

A Szíria elleni szankció ellen demonstráltak Argentínában. Itt él a Dél-Amerika legnagyobb számú szír közössége 3 és fél millió emberrel, és a latin-amerikai ország újra a háború elől menekülők egyik fő célpontja lett.

„Amit mi akarunk, az béke Szíriában. Azt is szeretnénk, ha a külföldi erők elhagynák a térséget. Nemet mondunk a katonai beavatkozásra, ami katasztrofális lenne a térségben. Mi, szíriai és libanoni leszármazottak mélyen érezzük ezt a háborút, mert a családjaink, a kultúránk, a szokásaink lettek démonizálva, eltorzítva és megtámadva” – mondta az Argentin Arab Szövetség elnöke.

Közben a szíriai rezsim vezetője az egyik amerikai hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta: még nem vizsgálta még az ENSZ fegyverszakértőinek a hét elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé tárt jelentését.

Bassár el-Aszad szerint a felkelőknek legalább annyi lehetőségük van egy vegyi támadás végrehajtására, mint a kormányerőknek. „A szarint konyhai gáznak nevezik. Tudja, miért? Mert bárki megcsinálhatja otthon” – mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök.


Az amerikai külügy ennek ellenére továbbra is úgy gondolja, hogy az Aszad-rezsim vetette be a mérges gázt. „Nem láttunk megbízható jelentéseket és bizonyítékokat arra, hogy a lázadók használtak volna vegyifegyvert Szíriában” – mondta Marie Harf amerikai külügyi szóvivő.

Miközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa arra vár, hogy átvehesse a szír vegyi fegyvereket, Washington alternatív megoldásokban gondolkodik. Két kormányzati tisztségviselő is azt mondta a CNN-nek, hogy a védelmi minisztérium olyan tervet tett a kormányzat asztalára, amiben nem csak fegyverrel, de kiképzéssel is segítené az amerikai hadsereg a felkelőket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!