2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Árvíz és földcsuszamlás Japánban, hurrikán Puerto Ricóban

2019. augusztus 28., szerda 13:31

Már legalább hárman életüket vesztették Japánban az ítéletidő miatt. A heves esőzések földcsuszamlásokat és árvizeket idéztek elő. Eközben Puerto Ricoban rendkívüli állapotot hirdettek ki az érkező hurrikán miatt.

Elárasztották az utakat a medrükből kilépő folyók Japán déli részén. A heves esőzések emellett földcsuszamlásokat idéztek elő. A térségben egyes helyeken egy óra alatt 100 milliméternyi csapadék hullott. Több mint 850 ezer embert kellett kimenekíteni. A meteorológiai intézet a legmagasabb riasztást rendelte el.

Ma hajnalban vészhelyzetet hirdettünk ki a heves esőzések miatt három prefektúrában. Ekkora vihart még sosem tapasztaltunk ezeken a területeken. - mondta a Japán Meteorológiai Intézet vezetője.

A japán hadsereg 100 katonát vezényelt ki a természeti csapások sújtotta területekre.

Eközben Puerto Ricoban a Dorian névre keresztelt trópusi vihar érkezésére készülnek. Az emberek megrohamozták a boltokat és nagyobb élelmiszer és ivókészletet halmoztak fel. A kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki. Az előrejelzések szerint a hurrikán a Bahama-szigeteket és Floridát is elérheti.

Elsősorban azt üzenem a puerto rico-i lakosoknak, hogy nyugodjanak meg. Mindenki tegye úgy a dolgát, ahogy eltervezte. Az emberek, a vezetők az elmúlt két év során felkészültek egy ilyen helyzetre. A Maria hurrikán hatalmas tanulság volt számunkra. Nem csak a lakosoknak, hanem az egész ország kormányának. - mondta a szigetország kormányzója.

A Maria hurrikán 2017-ben csapott le Puerto Ricora. A természeti csapás akkor csaknem 3000 ember életet követelte.

HírTV

x
Rendkívüli hír