2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története 11:00

Külföld

Amerikai bíró: a szeptember 11-i terrortámadások áldozatai nem jogosultak az afgán központi bank vagyonára

A 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások áldozatai nem jogosultak az afganisztáni központi bank vagyona egy részének lefoglalására egy amerikai bíró döntése szerint - írta a BBC brit műsorszolgáltató honlapján szerdán.

  • Amerikai bíró: a szeptember 11-i terrortámadások áldozatai nem jogosultak az afgán központi bank vagyonára

Az ügyvédek 3,5 milliárd dollárt akartak lefoglaltatni az afganisztáni központi bank New York-i Federal Reserve-nél befagyasztott hétmilliárd dollár értékű vagyonából. Azzal érveltek, hogy az összeggel fedezni lehetne az Afganisztánt uraló tálibokra kiszabott ítéletekben szereplő követeléseket.

George Daniels bíró alkotmányos korlátokra hivatkozott, és azzal érvelt, hogy ha jóváhagyná a hozzáférést az Egyesült Államokban befagyasztott afgán állami vagyonhoz, azzal elismerné a tálib kormány törvényességét. Megjegyezte: mivel a washingtoni kormány eddig nem ismerte el hivatalosan a tálibokat, ezt az amerikai bíróságok sem tehetik meg.

Daniels egyúttal leszögezte: a táliboknak - nem pedig az egykori Afganisztáni Iszlám Köztársaságnak vagy az afgán népnek - kell kártérítést fizetniük a károsultaknak.

"Ez a döntés megfosztja az áldozatok közösségének több mint tízezer tagját attól a jogától, hogy kártérítést kapjon a táliboktól" - mondta az egyik ügyvéd, Lee Wolosky. Hozzátette: fellebbezni fognak az döntés ellen.

A 2001-es merényletek idején a tálibok lehetővé tették, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szélsőségesei Afganisztánból működtessék hálózatukat.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 terroristája 2001. szeptember 11-én eltérített négy kereskedelmi repülőgépet az Egyesült Államok területén. Kettőt közülük a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba vezettek, egy repülőgép a védelmi minisztérium, a Pentagon épületébe csapódott. A negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le. A merényletsorozatban 2977-en vesztették életüket.

Az Egyesült Államok válaszul 2001. október 7-én hadműveletet indított az al-Kaida akkori vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen, megdöntve hatalmukat. Az amerikai történelem leghosszabb, húsz évig tartó háborúja 2021. augusztus 30-án ért véget az amerikai és szövetséges csapatok kivonásával és a tálibok ismételt hatalomra kerülésével.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!