2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Külföld

Amerika újraindul, Obama is aláírt

Mégsem megy csődbe Amerika, az utolsó pillanatban megegyeztek a pártok a adósságplafon megemeléséről. Újraindulhatnak a kormányzati intézmények is.

Az amerikai törvényhozás mindkét háza megszavazta azt a törvénytervezetet, amely az adósságplafon megemelésével elhárítja az államcsőd veszélyét és újraindítja a kormányzati intézményeket. Nem sokkal az elfogadás után, Barack Obama amerikai elnök alá is írta. A kongresszus az utolsó órákban hagyta jóvá a szenátusban elért kétpárti, kompromisszumos megállapodást. A törvényhozás által elfogadott alku értelmében az adósságplafont megemelik a február 7-ég tartó időszakra, az ideiglenes költségvetés pedig január 15-éig fedezi majd a szövetségi kormányzat kiadásait.

Véget ért az a politikai válság az Egyesült Államokban, amely megbénította a szövetségi kormányzat munkáját és a technikai államcsőd határára sodorta a világ legnagyobb gazdaságát. Az ehhez szükséges törvénymódosítást végül nagy többséggel szavazta meg a szenátus. Volt olyan szenátor aki még a megállapodás után is ellenezte az egyezséget. „A harc mindig is az amerikaikról szólt, akiket bántotta az egészségügyi reform. Sajnos ma a szenátus azt mondta, az emberek véleménye nem számít Washingtonban” – véli Ted Cruz republikánus szenátor.

A kongresszus által elfogadott megállapodás értelmében a törvényhozás két háza költségvetési egyeztetést kezd, hogy december 13-áig hosszú távú kétpárti megállapodást dolgozzon ki a kiadások csökkentéséről és az adópolitikáról.

– Ismételten szeretném megköszönni a vezetőknek, hogy együtt megoldották a helyzetet. Remélem, hogy legközelebb nem a 11. órában döntenek. Az, amit az egész folyamat alatt mondtam az az, hogy át kell lépnünk a válság általi kormányzás szokásain – közölte Barack Obama elnök.

A törvényhozás által elfogadott alku értelmében elhalasztják a jövő évi költségvetésről szóló megállapodást, az ideiglenes büdzsé január 15-éig fedezi majd a szövetségi kormányzat kiadásait. Emellett az adósságplafont is megemelik a február 7-éig tartó időszakra.

„Amerika büntetése a rabszolga évekért”

Nem nyúlnak az egyik fő vitapontnak számító egészségügyi reformtörvényhez sem. Az úgynevezett Obamacare-rel a lakosság egy része egyáltalán nem ért egyet.

Egy arkansasi étterem napi ajánlatai helyett azt írta óriástáblájára: „egészségügyi reform – Amerika büntetése a rabszolga évekért”. „Tartom magam ahhoz, hogy az egészségügyi reform nem egészséges a kis vállalkozások számára és nem lesz jó az országnak sem. Az emberek megfogják ezt érezni, ha ez végig megy, ha valamit nem teszünk, hogy megváltoztassuk a jelenlegi politikát” – gondolja az étterem-tulajdonos.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök hajnalban aláírta a törvényt, így csütörtök reggel, 16 napig tartó leállás után újból beindul majd a részlegesen megbénult amerikai kormányzat: több százezer közalkalmazott térhet vissza kényszerszabadságáról, és több leállított szövetségi intézményben újraindulhat a munka.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!