2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Külföld

Államcsőd Libanonban

Újabb közel-keleti ország került veszélyes helyzetbe. Csődbe ment Libanon. Nem tudja törleszteni a most esedékes 1,2 milliárd dolláros vagy 360 milliárd forintos eurokötvény-tartozását. Ez az első alkalom, hogy az egykoron a Közel-Kelet Svájcaként is emlegetett ország fizetésképtelenséget jelentett.

  • Államcsőd Libanonban

Egyszerre két problémával küzd Libanont. A koronavírus miatt kiürültek Bejrút utcái, miközben az államkassza is kong az ürességtől, az ország adóssága eléri a bruttó hazai termék, a GDP 170 százalékát. Ezzel ma a világ egyik leginkább eladósodott országa Libanon.

Az 1975 és 1990 között 15 éven át dúló polgárháború óta nem volt ennyire rossz a gazdasági helyzet. Október óta folyamatosak a tüntetések. A libanoni font 40 százalékot veszített az értékéből az utóbbi hónapokban, elszegényítve a lakosság nagy részét. A megmozdulások Szaad Haríri kormányfő lemondásához vezettek.

A korábban egyetemi professzorként dolgozó mostani miniszterelnök Hasszan Diab televíziós beszédében megvédte a kormány döntését az adósság törlesztésének felfüggesztéséről és a hitelezőkkel az adósság átütemezésről való tárgyalások megkezdését. Azt mondta, hogy csak így lehet finanszírozni az állampolgárok szükségleteit.

A libanoni kormányra nehéz tárgyalások várnak. Az országra jelentős nyomás nehezedik a nemzetközi pénzintézetek felől. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap megszorító intézkedéseket követel a pénzügyi támogatásért cserébe.

A libanoni gazdasági összeomlást a politikai és pénzügyi elit rövidlátó kötvénykibocsátása okozta. Az ország finanszírozása érdekében túl magas kamatot ígértek a befektetőknek, amit aztán újabb kötvények kibocsátásával próbáltak kifizetni. Az ország adósságspirálba került.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!